Balena Albastră – A te juca sau nu, cu viața ta?

Balena Albastră (jocul, nu mamiferul)a prins deja un contur destul de clar în această sfera informatică numită internet, chiar și pe meleagurile României. Probabi că este cunoscut de acum termentul și ce înseamnă jocul. Dar pentru a-i face totuși o introducere reamintesc că acest joc este provenit din Rusia, de pe reţeaua de socializare Vkontakte(un fel de Facebook de-al rușilor).

Jocul presupune îndeplinirea a 50 de sarcini oferite de un mentor de pe un grup secret al paginii de socializare(nu atât de secret). Odată inițiat în sarcinile primite, jucătorul nu mai poate da înapoi și va fi ajutat spre pasul final – sinuciderea.

1
LiveArad.ro

Dar cum toate aceste sunt deja cunoscute și pașii jocului probabil că îi știe și cățelul din apartament, de la cît s-a mediatizat acest subiect nu mai are rost să îi prezint. Ce este de menționat însă este că acest fenomen există de mult timp, deși fenomen înseamnă cu totul și cu totul altceva, așa că hai să-l numim trend.

Trendul jocului nu este noi, sinuciderea există de când a descoperit omul că are viața lui și face ce vrea cu ea. Cu toate acestea, sinuciderea în rândul tinerilor ridică semnale de alarmă pentru părinți, insituții și media. Taberele de părinți și oameni îngrijoarți de acest nou joc online se inspiră din cele 130 de cazuri de siuicid din Rusia, care nu chiar toate s-au dovedit a fi din cauza jocului.

Acum și în România se zvonește de un caz și ba că este adevărat sau nu nu se știe,întru cât părintele îngrijorat l-a depistat înainte de a fi prea târziu. Chiar și instituțiile media și autoritățile doresc să deschidă ocale de comunicare cu tinerii care se gândesc la joc.

Gabriela Firea chiar a făcut și un meeting la un liceu din București pe acestă temă și le-a povestit copiilor din perspectiva unei mame ce este cool și ce nu. Ca apoi să dea cuvântul reprezentanților Poliției care au și o nouă campanie de promovat:

Pentru ca orice copil care intră în joc sigur se va duce prima oară la poliție să discute despre asta sau va cere ajutorul unui polițist de pe stradă, unui necunoscut practic.

Revenind pe meleaguri mai normale și realiste, Balena Albastră poate că este un joc real, poate că este vinovată de sinucideri și creatorul jocului este un dereglat mintal care consideră că el a oferit înțelegere și afecțiune și că persoanele implicate au murit fericite.

Sărmana balenă nu a greșit cu nimic pentru a i se oferi numele unui astfel de joc (exceptand abilitățile ei de suicid). Balena Albastră există în fiecare copil, adoescent sau tânăr. Jocul targetează adolescenții care sunt cei mai vulnerabili și manipulabili oameni. Se adresează lor pentru că este perioada în care se descoperă pe sine și consideră că părinții sau cei cu autoritate sunt împotriva a tot ce fac ei.

Sunt tabere de părinți sau specialiști care susțin că internetul este vinovat și orice acțiue a copilului pe această unealtă malefică de infomrare trebuie monitorizată sau chiar interzisă. Pe de altă parte sunt cei care consideră că lipsa comunicării între părinți și copii sau punerea baerierelor de către părinți față de proprii copii duc la înstrăinare între ei și refugiul departe de realitate.

Poate acest trend vrea doar să deschidă ochii adulților, care în fuga lor pentru o viață mai bună de oferit odraslelor uită să mai discute cu ei atuncicând copilul se revoltă normelor lor, pentru că a ajuns în pragul în care are deja propria gândire, în loc să fie ignorat sau pus la zid, ar putea fi o invitație pentru părinți să discute.

LIVEARAD
Livearad.ro

Am trăit și crescut odată cu internetul, am trecut și eu prin zone de gri închis și internetul era un refugiu simplu und eputeai discuta sau citi ceea ce te interesa. Dar poate că eu amavut noroc de mama că discuta deschis orice, poate alții nu au cu cine să discute. Copii sunt fragili în perioada adolescenței, vor considera că oricine le spune nu este defapt un tiran care nu este de acord cu dorințele lor.

Mulți am trecut prin aceste faze și poate ne-am refugiat în internet, ca o portiță de scăpare pentru neînțelegerea altora. Poate noi am avut noroc și am scăpat de asemenea jocuri, dar ce trebuie să rețină un părinte din provocările jocului este că sunt suficiente 50 de zile pentru a manipula un copil, pentru a-i crea o bresă în încrederea față de părinte și pentru a-l înstrăina. Dar în acele 50 de zile, poate cel mai mic gest d eîntelegere față de copil e suficient pentru a-l salva.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s