Balena Albastră – călăuza spre moarte

Un nou joc numit Balena Albastră, este cel mai recent fenomen în rîndul tinerilor din mediul online. Totuși nu este chiar atît de nou deoarece jocul a apărut de mai mult timp inițial în Rusia sub forma unui site pentru a fura datele persoanelor care se înscriau. Însă, adulții nu au „înghiţit” acest lucru, iar în plasă au picat copiii şi adolescenţii; astfel site-ul s-a transformat ulterior într-o aplicație accesibilă de pe smart-phone  cu reguli care dacă la început erau amuzante, pe parcurs au devenit mortale. Mai exact, în ultimul timp au avut loc multe sinucideri și se pare că cei care și-au luat viața aveau aplicația instalată, dar totodată s-a descoperit și faptul că tinerii care s-au omorît proveneau din familii dezbinate ori aveau probleme psihice.

În România aplicația originală nu poate fi descărcată și nici măcar nu apare cu numele de Balena Albastră, ci cu numele de VK ,astfel televiziunea și presa nu au făcut nimic altceva decît să inducă frică în rîndul populației sau chiar curiozitatea de a ajunge la acel joc doar pentru a se convinge dacă este sau nu cum se spune.

clipboard01_225-465x390.jpg

Atît televiziunea și presa românească, cît și cea occidentală au dus la extrem reclama jocului deoarece mereu au existat persoane care și-au luat viața și nu cred că exista jocul și acum cîțiva zeci de ani.

Stând și analizând fenomenul, am realizat că ceea ce se întîmplă este similar cu povestea dintr-un film recent numit „Nerve”. Numai că în film nu te provoca să te omori, ci se începea jocul cu provocări banale și se ajungeau la unele dificile în care îți puteai pierde viața; dacă mureai pierdeai, iar dacă supraviețuiai, cîștigai. O altă diferență este aceea că în film exista opțiunea de jucator sau privitor și trebuia să ai cît mai multe vizualizări deoarece în timp ce duceai la bun sfîrșit provocarea trebuia să te filmezi.

Ciudat este și faptul că la puțin timp după apariția filmului, jocul Balena Albastră a început să fie mediatizat și tind să cred că au o legătură între ele chiar dacă nu este nimic concret făcut public.

În prezent se tot încarcă să se oprească acest fenomen, însă odată ce presa și televiziunea au dat informații adevărate sau mai puțin adevărate, populația și-a implementat ideea de bine, rău sau curiozitate deja. Jocul este echivalentul  mesajelor care circulau mai demult pe Yahoo Messenger, acelea în care erai provocat să-l trimiți și altor persoane, altfel se întîmpla ceva. O minciună și o prostie, dar lumea credea și totuși nu oricine, ci copiii și adolescenții care aveau acces la internet și erau nesupravegheați de părinți. Astfel se poate observa totuși o evoluție de fapt a fenomenului: s-a început cu ceva banal și s-a ajuns la ceva mai periculos. Însă, dacă e să fim realiști, fenomenul nu a evoluat datorită tehnologiei, ci datorită oamenilor care l-au „îmbrățișat” și l-au „servit” mai departe.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s