Fake news-ul Balena Albastră și falsa solidarizare

 

  La aproape două luni de la apariția în presă a subiectului „Balena Albastră”, încă mai dai pe internet de articole care explică în ce constă jocul, cum să te ferești de el și ce „presupuse” victime recente a mai făcut prin țară. E trist că lectorii de presă online nu au deschis ochii dup-atîta timp și încă participă la intoxicarea cu Balena. Și… ce e cel mai trist e că tu, ca jurnalist participi la propagarea și, mai mult decît atît, la menținerea unui subiect sterp și fals care a provocat isterie în mass-media, în mod nejustificat, fără o bază de reală amenințare. Ori, aici nu se mai poate vorbi despre așa-zisul scop de informare, ci despre o încercare disperată de a cîștiga trafic.

Imagini pentru fake news

Pînă una- alta, hai să vedem de unde a pornit toată această nebunie și cum stau lucrurile de fapt. Balena Albastră considerată încă de unii jurnaliști „știrea momentului” a circulat în presa din România intens, începînd cu a doua jumătate a lunii martie. Totul a luat amploare în România pe 17 martie a.c. cînd cinci elevi de la o școală gimnazială din Iași, Bucium, au ajuns la spital în urma unui joc copilăresc „de-a ținutului respirația” care se practică de ani de zile. Dintr-un simplu subiect, transformat mai apoi de către media în ditamai floarea, s-a ajuns la celebrul „joc al morții”  cunoscut sub numele  „Balena Albastră”  care a creat panică printre părinți și, chipurile, a dus la moartea a 130 de adolescenți din Rusia.

Statistica a fost preluată la început din Novaya Gazeta de către tabloidele The Sun și  The Daily Mail din Marea Britanie, alcătuind, astfel, subiectul unei știri, interpretată greșit, potrivit căreia mai mulți tineri au ajuns să se sinucidă din cauza unui joc, accesat cu ajutorul rețelei de socializare VK.com, un fel de Facebook rusesc. Și uite așa, știrea a luat calea Europei.

Imagini pentru balena albastra

În România, cum spuneam la început, subiectul a luat avînt în ziua în care cei cinci elevi de la Școala Gimnazială „Veronica Micle” din Bucium au ajuns la spital după ce și-au ținut respirația. La auzirea veștii, presa a propulsat subiectul în frunte, titrînd-o cu: VIDEO „Balena Albastră”, la școală: Cinci elevi de generală din Iaşi, la spital după ce au jucat un joc PERICULOS în pauză (Mediafax.ro); Cinci copii asfixiați la o școală după ce au jucat Balena Albastră (Libertatea.ro); „Balena Albastră” | Jocul sinistru care a trimis la terapie intensivă cinci copii din Iaşi (Digi24.ro). În toate articolele se specifica răspicat că adolescenții au ajuns la spital din cauza jocului, fără a se prezenta însă o dovadă clară în acest sens. De asemenea, toate textele legau întâmplarea de suicidul în masă care avusese loc printre tineri în Rusia în decursul a șase luni, pare-se tot din cauza aceluiași „joc diabolic”. Ulterior, cînd au început să apară declarațiile oficiale ale medicilor care i-au îngrijit pe copii, ale părinților, ale cadrelor didactice, spuse care au infirmat că a fost vorba despre Balena Albastră, unele site-uri de știri au făcut update articolelor, însă rădăcina a rămas, motiv pentru care în zilele următoare, online-ul a fost bombardat cu același cancer informațional care „făcuse din nou victime”.

Trei zile mai tîrziu, Balena Albastră lovise și în Timișoara, o fată de 13 ani intrase din pură curiozitate pe site și începuse să fie bombardată cu mesaje amenințătoare la adresa sa și-a părinților. Cîteva ore mai tîrziu, ce să vezi, răsturnare de situație, nu mai era vorba de renumitul joc.  Fata își mințise părinții ca să-i cumpere un telefon nou. Parcă nu era destul că, astfel de informații vehiculate greșit dezinformează, alertînd bieții părinți, pe de-asupra mai dau și idei adolescenților cu imaginație și posibil, chiar maniacilor, ajungîndu-se în acest fel la o problemă serioasă, reală, cu consecințe grave.

„Gravitatea” situației a determinat-o chiar pe Gabriela Firea, primar al Capitalei și pe ministrul de Interne, Carmen Dan să inițieze o campanie de „conștientizare” cu privire la riscurile la care se expun tinerii care accesează jocul Balena Albastră. Acest lucru a avut loc în contextul în care nu exista nicio probă care să arate că povestea asta e reală și nu doar niște supoziții ale unor jurnaliști ce caută cu orice preț să-și atragă mai multă audiență.  Evenimentulul din sala sportivă a Școlii Generale 164 din Drumul Taberei a pus în lumină însă, un lucru la care merită să reflectăm: cum este posibil ca într-o  societate așa-zisă funcțională, să se profite de orice fals pentru a se face o campanie de imagine, mimîndu-se o falsă solidaritate  (sau…. refuz, totuși, să cred că e vorba de prostie și că guvernanții noștri chiar au luat în serios subiectul, crezîndu-l de importanță imediată) în timp ce există realități  care merită îndreptățit toată atenția, menționînd, aici dezinteresul instituțiilor față de cetățeni (spitale, școli, instituții publice), sau situațiile în care foarte mulți minori/adolescenți rămîn fără părinții plecați în străinătate la muncă și devin adulți cu probleme comportamentale grave. Ei sînt cei vizați de suicid, ei sînt cu adevărat în pericol, oameni spre care prea puțini își îndreaptă atenția și care provoacă mari dezechilibre în comunitatea socială.

Așa că, să lăsam deoparte ciupercile otrăvite informaționale și să ne formăm un spirit critic și selectiv cu ajutorul căruia să ne orientăm spre problemele reale.

Surse imagini: http://www.vice.com

                          http://www.mediaite.com

                          www. playtech.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s