Fake news în varianta „crede și nu cerceta” sau Balena Albastră și jurnaliștii slab informați

Un fel de Facebook al rușilor, respectiv rețeaua de socializare Vkontakte, a propagat un așa-numit joc al morții, Balena albastră. Jocul apare sub forma unui joc cu mai multe niveluri ce trebuiesc atinse, respectiv 50, în 50 de zile, iar aceste niveluri se referă la îndeplinirea cerințelor zilnice ale administratorului. Cumva, cerințele par a fi puse în glumă și odată ce ți se trimit instrucțiunile trebuie să faci dovada îndeplinirii fiecărui pas (cum este cazul scrijelirii unei balene pe braț sau vizionarea unui film de groază la ora 4.20 AM).

Cum a ajuns să fie un joc răspândit pe o rețea de socializare subiect de știre? Totul a plecat de la un articol din Novaya Gazeta, apărut în luna mai a anului trecut. Pe scurt, articolul de la care a plecat totul vorbea despre o rată a suicidului mare în rândul tinerilor, dar într-un mod ce seamănă a relatare mai mult, decât a investigație. Articolul începe cu o precizare a faptului că între lunile noiembrie 2015 și aprilie 2016 au existat 130 de sinucideri în rândul tinerilor și  a faptului că mai mulți dintre cei care au recurs la acest gest extrem erau înregistrați cu un cont în rețeaua Vkontakte a creat vâlvă. E un exemplu al modului în care o informație de background devine subiectul unor fake news, pentru că după această precizare apar câteva povești relatate, ale unor copii care au participat la acest joc, povești ce par desprinse din scenariile SF. Cumva, articolul face referire la vulnerabilitatea din rândul copiilor și de lipsa de atenție a părinților la detalii, arătând, în spatele unor nume fictive, poveștile copiilor care s-au sinucis, prin ochii părinților. sad quotes depressed thoughts falling down GIF

Cum a ajuns acest joc să fie pe buzele tuturor, e simplu. După ce articolul a fost prezentat și în presa internațională ca un dezastru care a apărut în mediul online și care afectează comportamentul copiilor vulnerabili, aflați la vârsa schimbărilor, care cad ușor în pragul depresiei, atenția asupra acestui joc s-a mutat de la Rusia și spre alte țări, precum Ucraina sau Brazilia, deoarece se crede că acest joc a creat victime și aici.

The Sun, Bloomberg, Cambridge News, Daily Mail, au relatat despre posibile sinucideri legate de acest joc. Există totuși un site care se ocupă cu detectarea știrilor false (Snopes) care a concluzionat că cel puțin în cazul sinuciderilor din Rusia, jocul nu a fost cauza deceselor înregistrate. Aproximativ același lucru a relatat și site-ul Meduza, care a concluzionat că este greșit să credem faptul că acest joc a dus la sinucidere, de fapt sinuciderile apărând în urma unor depresii puternice, independente de joc. Cu alte cuvinte, jocul nu are indici de cauzalitate în problema sinuciderilor din rândul copiilor.

Pe Twitter, peisajul arată cam așa:

blue whale

Cu alte cuvinte, jocul care poate că nu a avut loc în Rusia, prinde contur în alte țări.

În România, problema și discuțiile referitoare la acest joc au apărut în primele luni ale acestui an, moment în care cinci tineri elevi la  Școala Gimnazială „Veronica Micle” din Iași au ajuns la spital, pe 17 martie, în urma unor leziuni provocate de prin cădere, după ce au încercat să-ți țină respirația. Știrea coform căreia 5 elevi au ajuns la spital după ce au jucat ceva a fost preluată imediat de agențiile de presă și dată sub forma unor titluri de tipul:

  • „Balena Albastră” | Jocul sinistru care a trimis la terapie intensivă cinci copii din Iaşi (Digi 24)
  • ”BALENA ALBASTRĂ” face victime la Iași: Cinci elevi ai unei școli au ajuns la spital cu probleme respiratorii din cauza acestui joc (VIDEO) (B1.ro)
  • EXCLUSIV: “Balena Albastra”, jocul periculos lansat pe internet, face victime la Iasi! – LIVE VIDEO/ FOTO (BZI.ro)
  • VIDEO “Balena Albastră”, la şcoală: Cinci elevi de generală din Iaşi, la spital după ce au jucat un joc PERICULOS în pauză/ UPDATE: Prognosticul medicilor, rezervat. Poliţia a deschis o anchetă (mediafax.ro)
  • UPDATE Cinci elevi, sufocaţi după ce au mimat moartea în clasă. Medic: „Un copil ne-a spus că nu jucau Balena Albastră“ (adevarul.ro)

Deși ulterior site-ul ziarului Adevărul a făcut un fel de anchetă pe cont propriu, în care unul dintre jurnaliști a încercat să se infiltreze în joc, așa cum au încercat de altfel și alți jurnaliști de la publicații internaționale, până și comentariile de la articolele de pe site semnalau faptul că ceea ce s-a întâmplat în cazul celor 5 copii de la școala ieșeană este un joc banal, pe care foarte multă lume l-a încercat și care te ajută să obții pentru câteva secunde o senzație „high”. Problema care a dus la incidentul cu cei 5 copii a fost executarea incorectă a jocului mai puțin cunoscut și inofensiv, „Pass Out Challenge”, întrucât atunci când a intervenit senzația de leșin copiii nu erau însoțiți și s-au rănit prin cădere.

d

f

ba
sursă foto: vice.com

Ulterior, în țară, au mai apărut cazuri cu sinucideri în rândul copiilor sau tinerilor ce au fost legate de acest joc, în Dâmbovița și în Sibiu. Cazul unei fete de 15 ani din Sibiu a fost confirmat de autorități ca având legătură cu jocul Balena Albastră, iar asta poate fi doar o dovadă a faptului că o știre falsă răspândită fără verificări și investigații amănunțite poate fi premisa de la care pot pleca tinerii care au probleme în viața lor și care vor o scăpare.

Image result for dead like a blue whale game
sursă foto: oneido.co
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s