Balena Albastră, un fake-news ca la carte

Balena albastră a fost unul dintre cele mai discutate subiecte atât în mass-media românească, cât și în presa internațională sub numele de Blue Whale Challenge.

Pe scurt, Balena Albastră este un joc apărut pe rețeaua de socializare Vokontakte, un fel de facebook rusesc. Jocul morții, așa cum a fost denumit de mai toate trusturile de presă presupune 50 de cerințe pe care jucătorii trebuie să le îndeplinească în 50 de zile.

4108811

Sursa foto: protv.md

Toată isteria legată de acest subiect a fost iscată de la un articol apărut în luna mai, anul trecut în Novaya Gazeta. În cadrul acestuia, autorul vorbește despre faptul că jocul Balena Albastră ar fi responsabil pentru moartea a 130 de adolescenți din Rusia. Ulterior, site-ul Snopes a dovedit contrariul printr-un articol postat la sfârșitul lunii februarie a.c.

În presa internațională, articolele din The SunDaily Mail și Bloomberg sunt doar câteva care au popularizat subiectul jocului Balena Albastră.

Presa din România a preluat acest subiect și l-a transformat într-o adevărată mascaradă, așa cum obișnuiesc să facă mai ales unele trusturi care fac jurnalism de „calitate”.

Exemple: http://www.wowbiz.ro/balena-albastra-face-primele-victime-romania-copil-11-ani-gasit-mort-podul-casei-i-zis-faca-balena-mana-contureze-cutitul-urma-faca-trei-linii-declaratiile-terifiante-colegilor-clasa-16875031

http://spynews.ro/actualitate/incredibil-o-eleva-din-vaslui-a-terminat-jocul-mortal-balena-albastra-ce-sa-intamplat-la-ultimul-nivel-130589.html

http://www.desteptarea.ro/balena-albastra-a-lovit-si-in-bacau/

http://www.romaniatv.net/balena-albastra–marturie-cutremuratoare-din-partea-unei-fete-care-a-vrut-sa-intre-in-jocul-mortal_346490.html

O anchetă de pe platforma online a ziarul Adevărul încă susține cu tărie că subiectul este un pericol și trebuie tratat ca atare.

Amuzant și trist în același timp este un reportaj realizat de Digi 24 care vorbe despre drama unei fete de 13 din Timișoara care era terorizată de un haker ca urmare a refuzului ei de a continua jocul. Ulterior, au fost publicate materiale  în toată media românească care vorbeau despre o înscenare a fetei pentru a primi un telefon nou din partea părinților săi.

Printscreen-Digi-24

Sursa foto: pressone.ro

Ca peisajul să fie complet, primarul Bucureștiului, Gabriela Firea și-a propus să-și facă nițică publicitate și împreună cu Carmen Dan, Ministrul de Interne au pornit războiul cu Balena Albastră, așa cum relatează Știrile ProTv într-un articol . Evenimentul a avut loc la școala nr. 164 din capitală. Aici, cele două reprezentante ale unor funcții publice au vorbit despre pericolele la care se expun copii atunci când joacă Balena Albastră și ce pot face pentru a se feri de astfel de jocuri. Concertul lui CRBL de la finalul demonstrației a evidențiat modul în care cele două femei combat jocul Balena Albastră, cu pahare goale, fete sexy și căprioare. Cum se spune, e de-a râsu`-plânsu` toată această situație.

q1-338820903

Sursa foto: evideo.live

Astfel, putem constata cum știrile despre Balena Albastră îndeplinesc toate cerințele unei știri de tip fake-news iar ideea conform căreia  un subiect, o afirmație sau orice altceva trebuie verificat din trei surse, este aruncată la gunoi. „Good job” sau pe românește „Bună treabă”.

maxresdefault

Sursa foto: facebook.com

Sursa foto cover: globalnews.ca

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s