#bluewhale sau Despre cum se “răspîndesc” veştile în mass-media

Începînd de pe la mijlocul lunii martie mass-media româneşti au început să distribuie nişte informaţii referitoare la o anume “balenă albastră”. Nu, nu legate de acel mamifer pe cale de dispariţie, ci despre un joc online periculos.

Cum a ajuns “jocul” în România?

Povestea a apărut pe site-ul Novaya Gazeta, care relatează într-un articol că aproximativ 130 de adolescenţi s-au sinucis jucînd “Balena Albastră” pe reţeaua de socializare rusă, VKontakte, un fel de Facebook, dar în varianta rusească.

Imagini pentru vkontakte                                                                                                 sursa: http://www.konstantinkanin.com

Autorul acelui articol ar fi descris, printre altele, regulile jocului, activităţile pe care trebuie să le desfăşoare participanţii, dar ar fi găsit şi nişte părinţi ai căror copii s-au sinucis din cauza acestui joc care să ofere nişte declaraţii. Toate acestea se întîmplau în luna mai-iunie anul trecut (2016). Articolul a fost preluat de Marea Britanie în luna februarie a.c.  şi astfel s-a declaşat o criză de isterie în care se încearcă să se tragă nişte semnale de alarmă asupra acestui eveniment. Bineînţeles, în timpul acesta tema a fost dezbătută şi în Republica Moldova.

novaya
captură de ecran a site-ului Novaya Gazeta

Pe 17 Martie cinci elevi de la o şcoală gimnazială din Iaşi au ajuns la spital în urma unui joc realizat la şcoală, în baie. Concret, aceştia şi-au ţinut respiraţia şi apăsîndu-şi pe piept, au leşinat, iar cum spaţiul în care se aflau nu era unul prea prietenos, aceştia s-au lovit la cap şi la spate. Presa locală a asociat acest eveniment cu jocul “Balena albastră”, iar cîteva dintre titlurile extremiste arătau cam aşa:

Capture.PNG

Articolul a fost preluat şi de Digi 24:

Capture.PNG

Bineînţeles, din cursa “informării” nu a lipsit nici Adevărul:

Capture

După declanşarea crizei balenei, cei de la Snopes au demarat o investigaţie din care a reieşit că nicăieri unde a fost afirmată cauza morţii fiind acest joc, nu a existat şi o sursă sigură. Astfel, cei care au preluat ştirea de pe Novaya Gazeta nu au mai verificat dacă mai există şi alte “surse”. Să fie aceasta greşeala începătorului? Dar cum explicăm faptul că toate “entităţile” care au preluat ştirea, au luat-o ca atare, fără să verifice dacă numărul prezentat în articolul iniţial este corect: 130 de victime ale jocului?

Alte anchete menite să demonteze acest mit au fost realizate de Radio Europa Liberă:

“În timp ce Internetul rusesc se umple de conturi ale tinerilor care joacă sau caută să îl joace, iar fotografii șocante cu tineri care se rănesc singuri apar pe acest hastag (#bluewhale), niciun deces din Rusia sau Asia Centrală nu a fost legat definitiv de Balena Albastră”

#bluewhale  pare că este inspirat din filmul Nerve, apărut anul trecut, iar povestea a luat amploare şi s-a conturat în jurul morţii Rinei Palenkova, o tînără care înainte de a se sinucide a postat o fotografie pe unul dintre grupurile de pe site-ul de socializare VK. Poza acesteia i-a fost distribuită şi răs-distribuită pînă a devenit un exemplu de urmat, doar că… ideea la care se voia să se ajungă a fost înţeleasă exact pe dos.

În Rusia se sinucid anual cîteva sute de tineri, iar cel care administra unul dintre grupurile pe care a ajuns poza fetei, dorind să devină cît mai popular, a decis să “promoveze viaţa” şi să îi încurajeze pe cei cu intenţii suicidale să renunţe la ele. Nu putem băga mîna în foc că acest lucru este adevărat, dar probabil există cîteva procente de adevăr în aceste afirmări scrise pe wesite-ul lenta.ru (ancheta desfăşurată aici a fost preluată şi redocumentată de Snopes) deoarece administratorul grupului F57, cel care se presupune că era în spatele jocului a fost găsit “perfect sănătos mental”.

Acelaşi tip de articol referitor la “Balena Albastră-jocul mortal” a fost semnalat şi a devenit un fenomen în ţări precum: Ucraina, România, Republica Moldova, Transnistria, Bulgaria şi Letonia, dar mitul a fost demontat.

Acest fenomen a devenit viral în momentul în care s-au construit grupuri (nerestricţionate) pe reţelele de socializare ce au ca teme de discuţie: sinuciderea, pornografia, şi altele. Ce e drept, internetul nu mai poate fi controlat deoarece era în care trăim şi viteza cu care se transformă lucrurile pun piedici serioase în ceea ce priveşte restricţionarea sau măcar verificarea a ceea ce este uploadat.

P.S. Jocul nu a fost încă găsit. Se crede că poţi ajunge să îl joci numai dacă eşti “recomandat”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s