Balena albastră: un mamifer psihopat care te determină să-ți iei zilele.

În februarie 2017, mai multe site-uri cu știri în limba engleză au început să vehiculeze ideea conform căreia, din cauza unui „joc suicidal”, mai mulți tineri din Rusia și-au pus capăt zilelor. „Balena albastră”, unul dintre numele pe care acest joc l-a căpătat datorită celor care au scris despre el, are la bază îndeplinirea a aproximativ 50 de cerințe, culminînd cu cea care te-ndeamnă să te sinucizi și, implicit, să cîștigi jocul.

Jurnaliștii de la Radio Europa Liberă au demonstrat că între comunitatea VK.com (varianta rusească a facebook-ului) și zecile de tineri care s-au sinucis în ultimele șase luni, n-are nicio legătură cu acest joc supranumit „jocul morții.”

„În timp ce Internetul rusesc se umple de conturi ale tinerilor care joacă sau caută să îl joace, iar fotografii șocante cu tineri are se rănesc singuri apar pe acest hastag, niciun deces din Rusia sau Asia Centrală nu a fost legat definitiv de Balena Albastră”, scriu jurnaliștii de la Radio Free Europe.

 

ODAwJmhhc2g9ZDkxMDYxNWQ3MzZjZmM3MmIxNWQyYmY2NDMyZDJhMDg=.thumb.jpg

Despre „balena albastră” s-a vorbit destul și-n mass-media românească. Buletinele de știri anunțau cazurile unor adolescenți prinși în „capcana” acestui joc diabolic, iar pe facebook, articolele canalelor de televiziune și a trusturilor de presă erau însoțite de o sumedenie de comentarii de-a rîsu-plînsu. Alarmați, părinții au început să fie mai vigilenți cu odraslele lor, o colegă mi-a povestit că, odată ce mama ei a aflat la televizor despre acest joc, a pus mîna pe telefon și a sunat-o, avertizînd-o să nu se aventureze în jocul ăsta, mai ales că o știe împătimitoare a jocurilor pe telefon. Alții, au organizat campanii de prevenire în școli pe muzica lui CRBL. q1-338820903

Desprins parcă dintr-un film horror, programul „artistic” propus de Ministrul Afacerilor interne – Carmen Dan și primarul capitalei Gabriela Firea, a scos la iveală multe victime ale neinformării în masă. Și cel mai tragic nu e faptul că CRBL le-a cîntat unor elevi de școală gimnazială despre „fete rele” sau că doamna Firea s-a lansat într-un monolog desprins din cărțile SF, partea tristă e că, niciuna dintre cele două nu știa cu adevărat de unde a pornit totul.

Vrem să spunem împreună “Nu” tuturor jocurilor periculoase de pe Internet. Vreau să vă spun că nu este cool să joci jocuri periculoase pe internet, este cool să mâncăm sănătos, să facem sport, să ne respectăm colegii şi dascălii, este cool să ai prieteni adevăraţi, să mergi la teatru, este cool să asculţi muzică bună”, a declarat Firea în faţa elevilor.

Odată cu lansarea campaniei pe care primarul Capitalei a lansat-o, un șuvoi de evenimente s-au abătut în școlile din România.

Potrivit site-ului de știri adevărul.ro  primarul comunei gălăţene Braniştea, Marian Adamache, spunea că a aflat că şapte copii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani care învaţă la şcoala din localitate şi-au provocat tăieturi pe mâini. El a spus că este vorba inclusiv despre o fată care a recunoscut că a jucat jocul “Balena albastră”. Poliţiştii au deschis o anchetă pentru loviri sau alte violente printre care amintim:

 „Un băiat în vârstă de 11 ani din judeţul Dâmboviţa s-a spânzurat, Tot în Dâmboviţa, poliţiştii au identificat alţi şase copii, cu vârste între 9 şi 17 ani, interesaţi să participe la acest joc.  Cinci elevi de la o Şcoală generală din municipiul Iaşi au ajuns la spital, în 17 martie, după ce au leşinat în timp ce jucau, într-o pauză, un joc ce presupunea să îşi ţină respiraţia.  Poliţiştii braşoveni fac o anchetă în cazul unui tânăr de 19 ani din Codlea care s-a sinucis în urmă cu trei săptămâni, pentru a stabili dacă gestul acestuia are vreo legătură cu jocul ”Balena albastră”.

Balena-Albastră
Ne este destul de cunoscut termenul de fake news și cu toate astea ajungem victimele unei manipulări „pe față”. Din victime devenim călăi, aruncăm cu supoziții în stînga și-n dreapta, ne aventurăm în jungla nemiloasă a jurnalismului incorect și murdar, ne informăm numai de acolo unde nu trebuie, deși ni se spune să nu, să (re)verificăm și să nu ne lansăm în concluzii ce se vor dovedi pripite. Unii dintre noi mai ies și din bula asta, rîd, își fac o cruce și trec mai departe. Alții, însă, se avîntă mai tare în apele învolburate ale…prostiei.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s