Cîteva lucruri despre „iarna rezistenței noastre.”

Ianuarie 2017 – la ceas de seară, după ce românii or fi ajuns de la muncă, au mîncat, și-au schimbat hainele și s-au poziționat în fața televizorului, puțin trecut deja de ora 22:00, perfect cît să fie anunțată, în urma unei ședințe „de urgență”, adoptarea legii OUG 13 privind grațierea unor fapte și modificarea Codului Penal prin dezincriminarea abuzului în serviciu. Odată cu acest anunț  făcut de Ministrul de Justiție, Florin Iordache, în ajunul serii de 31 ianuarie, legea a și apărut apoi în Monitorul Oficial. Ca drept urmare, o serie de proteste au luat amploare în mai multe orașe din țară.

218913

În pofida vremii nefavorabile, oamenii au ieșit într-un număr surprinzător de mare în stradă. Bineînțeles, pe facebook taberele erau împărțite, dar guvernul lui Sorin Grindeanu a fost puternic zdruncinat de o mulțime furioasă și nemulțumită. La scurt timp, în capitală au început să se organizeze proteste zilnice, urmînd ca apoi alte orașe să iasă în fiecare seară pe străzi, cu steagul în mînă, pancarte cu lozinci scrise cu litere de tipar ori cu fluiere și tobe. Timp de cîteva ore bune, oamenii mărșăluiai pe arterele principale ale orașului, îndemna lumea de la ferestre să iasă din casă și să li se alăture, tinerii mergeau în găști, tații își purtau copiii pe umeri, iar cei mai în vîrstă, pe care nu-i mai atinseseră ciuma roșie, veniseră înfofoliți pînă peste cap, ca un semn de solitaritate și de respect pentru ceilalți, cu o undă de rușine parcă pentru trecutul ce-l întruchipează unii dintre ei.

image-2017-02-1-21574197-0-protest-piata-victoriei-2-586x319

Nu a durat mult și vocea poporului român s-a făcut „auzită” și-n presa internațională. Ziare precum The Washington Post, Aj Jazeera, CNN, BBC,  The New York Times, au început să relateze evenimentele petrecute la noi în țară, protestul din țara noastră deschizînd chiar prima pagină a ziarului străin.

Cîțiva mai paranoici au început să împrăștie zvonuri cum că, celor prezenți la proteste, li s-au acordat bani. Pentru un protestatar obțineai 100 de RON, pentru un copil jumate și dacă veneai cu cățelul mai luai 30 de lei. A fost îndeajuns ca cineva să arunce pastila, că s-au găsit mulți care s-o înghită.

1485776150156-DSC_7168

mata soros

Protestele din România au început să se potolească abia spre începutul lunii martie, chiar dacă pe 5 februarie 2017 se anunța abrogarea legii, mulțimea a continuat să iasă în stradă, tot mai furioasă că Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea nu demisionează. Singurul care a plecat din cursa asta și care a „plătit” cumva și pentru ceilalți, a fost Ministrul Justiției – Florin Iordache.  Cu toate astea, lucrurile continuă să se îndrepte spre o direcție total greșită, însă poporul pare că și-a învățat deja lecția. Nu mai tace mîlc în fața nedreptății, ba dimpotrivă, iese în stradă și-și strigă nemulțumirile alături de alți confrați de-ai săi.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s