Nicio masă fără peşte, niciun ziar fără ştiri false! Presa a .. îmbalenat-o!

Este lucru ştiut faptul că presa reuşeşte să aibă trafic din ştiri bombastice sau din chestiuni tratate sub egida #senzaţionalului. Nu o spune nimeni cu voce tare, dar toţi ştiu că reţeta succesului este asta.

Cum fiecare subiect, zvon sau mai pe scurt, cum tot ce zboară se..scrie, s-a ajuns la concluzia că dacă îi dai jurnalistului un pahar cu apă, el va scrie că l-ai înecat. Cam la acest nivel se poate vorbi de pulsul perioadei: fake-news-urile care au în centru  jocul balena albastră.

Reţeaua rusă de socializare Vkontakte, omologul Facebook-ului, a împînzit un nou joc, considerat ( sau mai bine zis: prezentat de presă ) ca fiind mortal. Acesta se numeşte „Balena Albastră” şi are mai multe probe, ultima ducînd pe jucător la sinucidere.

1024513000

sursă foto: http://www.sputniknews.com.

Panica a plecat de la un articol din Novaya Gazeta, apărut în luna mai din anul 2016. În articolul de la care a plecat totul se amintea  despre o rată a suicidului mare în rîndul tinerilor. Articolul aduce în atenţia oamenilor faptul că între lunile noiembrie 2015 și aprilie 2016 au existat 130 de sinucideri în rîndul tinerilor şi era subliniat faptul că mai mulți dintre aceştia, aveau cont în rețeaua Vkontakte, şi făceau parte din acelaşi grup. 80 din cei 130 ar fi murit din pricina jocului, afirmaţie contrazisă mai apoi de rezultatele investigaţiei Radioului Europa Liberă.

Aceştia au conchis că niciuna dintre sinucideri nu-şi are rădăcina în jocul online.

Isteria creată de acest joc a ajuns şi la Iaşi. Presa a avut nevoie de cîteva cazuri de tineri leşinaţi sau decedaţi, pentru a înrudi motivul morţii cu acest joc epidemic. Cazul-mamă de la care a plecat această înrudire îi are în centru pe cinci elevi de la școala gimnazială „Veronica Micle” din Bucium, Iași,  care au ajuns pe 17 martie la spital, după ce și-au ținut respirația. Deși copiii au recunoscut că jucau Pass Out Challenge, o provocare ce circulă de cîţiva ani printre adolescenți, ceva zile în şir presa a profitat de ocazie și au legat-o de „Balena Albastră”.

The Pass Out Challenge se prezintă cam aşa:

Ziarul de Iași s-a prezentat cu titlul Cinci elevi de la școala Veronica Micle, sufocați în timp ce jucau „Balena Albastră”!. Mai departe, efectul de turmă s-a simţit din plin, iar Digi24 sublinia  „Balena Albastră” | Jocul sinistru care a trimis la terapie intensivă cinci copii din Iaşi, iar tabloidul Click! A ţinut să dea de ştire că Cinci copii sufocaţi după ce au jucat „Balena Albastră”, jocul morţii. A se înţelege că presa a jucat şi rol de poliţie, dar şi de spital, pentru că la momentul respectiv nici poliţia, nici medicii nu aveau vreo pistă care să relaţioneze cazul de acest joc.

După ce au apărut lămuriri, presa a început să-şi schimbe din titluri şi din conţinutul ştirilor cu privire la acest subiect.

De la începutul lunii martie, de la debutul subiectului „Balena Albastră”, în presa românească au fost publicate peste 2.000 de articole pe acest subiect, scrie HotNews. „Pe Facebook, subiectul a atras pînă acum peste 200.000 de interacţiuni (reacţii, comentarii, distribuiri)”, potrivit unei monitorizări Facebrands pentru sursa citată.

HotNews a realizat un studiu de caz al evoluţiei subiectului „Balena Albastră” în spaţiul public românesc.

Ancheta a concluzionat că presa a început iniţial să mediatizeze masiv subiectul, deşi informaţiile nu erau dovedite. Ulterior, politicienii au preluat discursul, pozînd în salvatori ai copiilor, posibile victime în faţa acestui fenomen.

Pe 17 martie, ziua în care a luat amploare subiectul, „Adevărul” şi „Digi 24” au adunat peste 260 de apariţii într-o singură zi, cu un nou vîrf pe 28 martie, după relatările referitoare la mai multe presupuse cazuri în Dâmboviţa, unde au fost numărate peste 256 de apariţii.

Pe platforma Adevărul. ro s-au scris pe acest subiect circa 46 de articole, iar pe Digi 24.ro s-au publicat circa 29 de articole, pînă pe 4 aprilie.

Potrivit  site-ului HotNews.ro, media românească a trecut „în general” cu vederea o declaraţie importantă dată, marţi, de Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne: !Pînă acum există 54 de cazuri asociate Balenei Albastre, semnalate în România, dar în niciunul dintre acestea nu a fost confirmată oficial o legatură cu o comunitate online care să promoveze „jocul”.

În mod paradoxal, materialele care au adunat cele mai multe reacţii pe Facebook, din totalul de celor 200.000, nu au fost cele ce puneau sub semnul întrebării existenţa „Balenei Albastre”, ci cele care dădeau drept certe informaţii neverificate şi chiar dezinformau.

Ce e cu adevărat grav la această temă este că popularizarea acestei ştiri false ar putea da idei tinerilor cu adevărat depresivi sau care trec prin momente dificile. Sinuciderile în rîndul tinerilor n-o să se termine doar pentru că cei care au putere morală – autoritățile, școala sau familia – dau vina pe un joc online și cred că asta le rezolvă cazurile.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s