,,Balena albastră”, o adevărată capcană mediatică

Primele informații despre jocul ,,Balena albastră” au apărut în luna februarie 2017, cînd mai multe site-uri străine au publicat informații eronate în urma analizării unui articol de pe Novaya Gazeta, unde era prezentată o situație critică a numărului de adolescenți care s-au sinucis în ultimul jumătate de an.

 Jocul implică îndeplinirea a 50 de cerințe timp de 50 zile, toate cu scopul de a induce stări negative; astfel, utilizatorilor li se cere să se taie, să asculte melodii cu impact emoțional, să se uite la filme de groază și, în final, să se sinucidă.

Totul pare să fie doar un ,,joc” menit să instaleze panică și să influențeze negativ, tocmai pentru a atrage atenția publicului. Însă nici un act suicidal nu poate fi concretizat din cauza practicării acestui joc.

capture-20170508-221245capture-20170508-221208

În urma unei investigații, jurnaliștii de la Radio Europa Liberă au confirmat că ,,în timp ce Internetul rusesc se umple de conturi ale tinerilor care joacă sau caută să îl joace, iar fotografii șocante cu tineri are se rănesc singuri apar pe acest hastag, niciun deces din Rusia sau Asia Centrală nu a fost legat definitiv de Balena Albastră”.

Acest subiect a luat amploare și în România, ceea ce a provocat publicarea mai multor știri false despre grupuri de adolescenți care s-au sinucis din cauza jocului;de la elevi cu răni pe brațe, pînă la copii asfixiați la școală.

capture-20170508-214351.png

capture-20170508-205604

Lumea internetului a fost dintotdeauna nesigură și periculoasă mai ales în rîndul tinerilor, așa cum și acte suicidale se produc zilnic. De la probleme în familie, cu așa-zisul iubit sau la școală, cu siguranță este vorba despre educație. Faptul că tinerii accesează de la vîrste fragede internetul și site-urile de socializare e o adevărată problemă în prezent, mai ales că pot fi o pradă ușoară capcanelor.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s