Jocul audiențelor „Balena albastră”

În luna februarie 2017 au circulat o serie de articole pe tema suicidului cauzat de așa numitul joc „Balena albastră”. Acest joc îl întâlnim pe siteul de socializare VK.com, oplatformă de socializare asemănătoare cu Facebookul, în varianta rusească.

Fenomenul, sau mai bine zis, trendul acesta mediatizat pe toate canalele media, a indus spaima în rândul părinților.  De ce? Poate din cauza simplului fapt că speculațiile din presa românească potrivit cărora valul de sinucideri în rândul adolescenților este provocat de acest joc. Mai exact, jocul propune 50 de provocări prin care participantul este sprijinit de un „mentor” care îi va ghida și supraveghea pașii în îndeplinirea acestora.

Însă care este adevărul din spatele acestui mit?

10662903 - an illustration of a whale

 

Conform publicației online evz.ro, tinerii primesc următoarele sarcini: tăierea cu ajutorul unei lame pe piele, a semnului F57, trezirea la 4:20 dimineața, ascultarea unor melodii triste, trimise de mentor, tăierea buzei și urcarea unor clădiri înalte și oprirea pe marginea acestora, sunt doar câteva dintre elementele specifice acestui joc diabolic.

1489939515427-Balena-Albastra-crestaturi

Acest joc a devenit o adevărată armă la care recurg tinerii adolescenți. Ceea ce face pe un adolescent să aleagă lucrurile negative este un singur lucru. El ştie că acelea sunt negative, are conştiinţă. Însă, vrea să încerce ceva prin care să atragă cu adevărat atenţia. Şi nu vă gândiţi că vrea să atragă atenţia prietenilor lui. Asta vine ca o a doua soluţie, după ce a încercat să atragă atenţia părinţilor şi nu a reuşit.

images

Deși în presa națională s-a tot vorbit despre acest joc cum că ar fi accesibil și în România, informația este total eronată. La o simplă căutare pe motoarele de căutare, sau pe magazinele online de ale smartphone-urilor nu a fost găsit niciun rezultat în acest sens.

Până și cele mai serioase publicații de presă online precum digi 24, sau adevărul au răspândit acest zvon fără să se informeze mai bine cu privire la acest subiect.

Capture

Interesant este însă, faptul că la sfârșitul verii, anului trecut, a avut loc premiera filmului „Nerve”, în care există un joc asemănător cu „Balena albastră”, unde participanții pot alege să participe îndeplinind o serie de provocări ce le pun viața în pericol, fie să urmărească alți participanți la joc ca simpli vizitatori.

sursă foto: google.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s