Balena nu ucide- știrea falsă, da!

De la politicieni corupți, șpagă și mii de concepte diferite ale oamenilor, am ajuns la cea mai grea etapă din viața noastră- cea a știrilor false (#fakenews).

Putem spune că trăim în epoca în care ne putem lua adio ușor, ușor, de la adevăr. Se vorbește din ce în ce mai mult despre fake news și manipulare, se vede, se simte și parcă devine obișnuință.  Cum generăm aceste știri? Păi, este foarte simplu, avem nevoie de un trasmițător și de un receptor. Încă din secolul al XIX-lea, ziarele (alea puține câte erau) relatau  zvonurile care „se pupau” cât de cât cu realitatea. Totul se transmitea rapid, iar informația cu cât era mai secretă, cu atât cel care o deținea era mai puternic și mai apt în răspândire. Receptorul culege și din prea multă comoditate dă mai departe fără a nu schița nici un gest.

18516351_1348140525269650_73507153_n

Adevăr sau minciună?

Efectul de turmă se pare că este în top și de data aceasta nu vorbim despre o nouă găină mov, ci de un joc sau mai bine spus despre o prostie alimentată.

Mai multe posturi de televiziune și publicații din România transmiteau următorul mesaj, în urmă cu ceva timp: Copiii din România sunt în pericol de moarte din cauza unui joc pe internet, pornit din Rusia și care se termină cu sinuciderea. Panică, panică, panică.                Încă din mai 2016, un articol din Novaya Gazeta, o publicație din Rusia, prezenta pentru prima dată, gândurile negre din spatele jocului „Balena albastră”.  Mai pe scurt, a început să povestească despre câteva grupuri ale sinuciderii, unde 130 de adolescenți ruși s-au sinucis din cauza acestor grupuri de pe rețeaua de socializare rusească VKontakte. Presa din Rusia a reacționat puțin diferit la acest subiect și s-a ajuns la concluzia că poliția nu a putut confirma că acești tineri au fost victimele jocului. Ba mai mult, sunt de părere că, la ce țară este și din punct de vedere social, dar și politic, puteam sesiza până acum ajutorul Kremlinului, pregătind legi care să restricționeze accesul rușilor pe site-urile de socializare.

Printscreen-Novaya-Gazeta  Poza reprezintă articolul original din „Novaya Gazeta” intitulat „Grupurile morții”. Sursă foto: pressone.ro

Această informație a făcut turul tabloidelor britanice încă din Februarie 2017, iar în România a apărut prin a doua jumătate a lunii Martie. Povestea a fost preluată în țara noastră ca fiind greșită și periculoasă. S-a promovat minciuna, iar copii- grupul țintă al acestui joc, cei mai sensibili și vulnerabili au început să se ferească și să stârnească frică.

Ce face presa de la noi? Hrănește!                                                                                                                          Untitled                   Sursă foto: Digi24.ro

Digi24, postul de televiziune în care se mai putea vorbi de „purul adevăr” se pare că a dat frâu liber la știrile repetate obsesiv. Fără declarații, fără dovezi își construiesc informațiile pentru fiecare zi, în mai puțin de 30 de articole din Martie anul acesta. La fiecare jurnal, telespectatorii trebuie să facă față la așa ceva:

  • Poliţia a identificat şase copii care au accesat jocul „Balena Albastră”. Cel mai mic are nouă ani.
  • Autorităţile din Galaţi sunt în alertă după ce şapte copii au fost descoperiţi, întâmplător, la ore, de un profesor, cu urme de tăieturi pe mâni. Unul dintre copii a recunoscut că joacă Balena Albastră.
  • Jocul “Balena Albastră” ar putea ajunge şi în comisia SRI. Un senator PNL, membru în comisie, propune ca săptămâna viitoare să fie audieri în acest caz, în încercarea de a stopa fenomenul.
  • Din cauza jocului Balena Albastră, Prefectura Vâlcea se întruneşte luni într-o ședință de urgență.
  • Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, lansează marți campania de conştientizare „Stop joc! E viaţa ta!”.
ddddd                                                                                                         Sursă foto: Protv.ro
fgghj                          Sursă foto: Antena1.ro

Presa hrănește, victimele apar. Ar trebui ca toată lumea care deține cel puțin un televizor în mediul său de viață, să audă, vadă, că tot ceea ce s-a evaluat pe acest subiect, doare, fiind o minciună prost formată. Toate victimele apărute peste noapte, nu suferă din cauza balenei, ci probabil a bolilor mintale, din cauza familiilor și a lumii înconjurătoare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s