„Balena albastră”- jocul morții

În februarie a.c., mai multe site-uri de limbă engleză și-au îndreptat atenția asupra unui „joc suicidal” care ar fi responsabil de moartea a peste o sută de persoane din Rusia. Originea numelui ar veni de la faptul că, uneori, balenele eșuează pe țărm și mor. Însă, totul s-a rostogolit pe site-urile de limbă engleză de la o interpretare greșită dintr-un articol de pe Novaya Gazeta, publicat în mai 2016 în limba rusă. În articol se preciza despre zeci de copii care s-au sinucis într-o perioadă de numai șase luni, iar mulți dintre aceștia aveau cont pe site-ul de socializare VK.com – varianta rusă a Facebook-ului.

14946720447d589751

Jocul ,,Balena albastră”, denumit și Jocul morții a creat panică, în special pe rețelele de socializare, în rîndul părinților îngrijorați, care se tem că acest trend să nu-i prindă și pe copii lor. Totuși mediatizarea masivă a acestui fenomen ridică clar niște semne de întrebare privind felul în care funcționează manipularea mediatică după modelul bulgărului de zăpadă și cum se poate isca o isterie în masă.

Jocul online „Balena albastră”, pe care îl poți cîștiga doar dacă te sinucizi, a devenit  cunoscut și în rîndul românilor din cauza rețelelor de socializare. El presupune 50 de misiuni pe care trebuie să le îndeplinească adolescenții, îndrumați de un mentor. Cerințele sînt variabile și ușor lipsite de imaginație, de la trezit la ore neobișnuite și uitat la filme de groază, pînă la automutilare.

ODAwJmhhc2g9ZDkxMDYxNWQ3MzZjZmM3MmIxNWQyYmY2NDMyZDJhMDg=.thumb

Deși inițial jocul ia amploare în Rusia, unde cauzează peste 130 de victime, acesta începe să fie tot mai recunoscut și răspîndit. Tot pe seama acestui joc, au fost interpetate și  cîteva cazuri și în România și în Republica Moldova. Spre exemplu, la data de 17 martie, a avut loc un incident la Școala Generală „Veronica Micle” din Iași, unde mai mulţi copii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce ar fi jucat „Balena Albastră”. Potrivit Adevărul, aceștia își țineau respirația, ținîndu-și mîinile pe piept și mimînd astfel poziția unui om decedat, însă la scurt timp s-a dovedit a fi un simplu joc copilăresc, care nu avea nicio treabă cu Balena Albastră.

Presa rusă a fost prima care a dat informații despre acest joc care se zice că ar face furori în Federația Rusă de 2 ani. Presa scrie că în țara lor participă la joc 200.000 de tineri și că aceste grupuri ale morții s-au răspîndit în Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Letonia și Kazakhstan, iar aparent acum au ajuns în România, Bulgaria și Polonia. Se crede că în spatele acestui joc este un bărbat, pe numele Filip Budeikin, care a fost arestat la finalul lunii februarie, iar spusele sale ne șochează. Acesta își recunoaște vina și conștientizează că este responsabil de moartea a 17 tineri, menționînd că victimele ,,au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”.

800x0_1491286210dabd224f

Deși jocul a fost lansat în decembrie 2013, acesta a ajuns în atenția presei românească în urma unor evenimente care au fost corelate cu acest joc.  Preluînd și ea informația care a avut un puternic impact emoțional. Părinții s-au arătat profund îngrijorați pentru siguranţa copiilor lor, pentru că informația distribuită spunea că în caz ca tinerii refuză să îndeplinească provocările, mentorii recurg la amenințări la adresa lor și a familiilor. Site-urile de știri din România au preluat foarte multe detalii despre acest joc spunînd inclusiv cum se fac înscrieriile. Practic s-au popularizat excesiv aceste informații, ajungîndu-se la fel de fel de presupuneri cum este cazul tinerei din Timișoara care a spus că este terorizată din cauza acestui joc și a primit numeroase amenințări. Ulterior s-a dovedit că povestea tinerei a fost inventată de aceasta pentru că părinții ei să îi ia un nou telefon. balena-albastra-marturia-incredibila-a-unei-romance-care-a-vrut-sa-intre-in-joc-mi-a-zis-sa-mi-iau-sicriu-ca-o-sa-mi-vad-familia-moarta-daca-nu-fac-ce-mi-zice-el-226326.jpg

Problema a apărut în momentul în care fenomenul fake news și-a făcut simțirea și pe acest subiect controversat. Astfel s-au făcut mai multe știri cu referire la un tînăr din Ploiești care a anunțat că poate să-i îndrume pe cei care vor să intre în acest joc periculos. Știrea s-a dovedit falsă pentru că tînărului i-a fost clonată pagina de Facebook și acele postări, care încurajau adolescenții să se înscrie în joc, au fost făcute de altcineva pe acel cont fals. Multe trusturi de presă au spus povestea reală a tînărului, în timp ce altele au păstrat senzaționalul știrei anterioare.

 

Am ajuns la momentul în care în prezent pe o simplă căutare pe Google, „jocul balena albastră” are 361,000 de rezultate care înglobează articolele de presă scrise pe acest subiect, postările de pe bloguri, forumuri și alte site-uri. Doar în ziua de 17 martie, „balena albastră” a fost cea mai populară căutare pe Google cu peste 50.000 de accesări și căutarea „balena albastră reguli” a fost înregistrată în peste 5.000 de căutări din România.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s