Cînd pisica nu-i acasă șoarecii joacă pe masă

În Turcia, la 15 iulie 2016 a avut loc o lovitură de stat organizată de Consiliul Păcii, un grup militar din cadrul Forțelor armate ale țării. În timpul confruntărilor peste 290 de persoane au murit în Ankara și Istanbul.

Televiziunea națională TRT 1 a fost ocupată de militari turci care au anunțat că Turcia este condusă de fapt de Consiliul Păcii. Lovitura de stat a fost condamnată de principalele partide din Turcia și de comunitatea internațională și se pare că a doua zi s-a confirmat faptul că aceasta a eșuat.

Acest incident mi s-a părut unul ciudat tocmai din motivul că a izbucnit spontan și tind să cred că a fost mai mult un aranjament politic al președintelui Erdoğan pentru a deveni mai popular.

În continuare voi aduce patru argumente care atestă ceea ce am spus anterior. În primul rînd, o lovitură de stat vine întotdeauna pe un suport popular, adică se declanșează doar atunci cînd se știe sigur că există susținere din partea populației, a.î. presiunea asupra Puterii să pară ca fiind un lucru dorit de toată lumea. În al doilea rînd, interviurile lui Erdoğan s-au realizat prin telefon, deoarece se afla în concediu, deși o televiziune putea prelua imaginile în regia de emisie pentru a fi difuzate. Acest lucru arată clar intenția de a se accentua misterul intervenției președintelui asupra acestui incident. În al treilea rînd, în orice lovitură de stat există lideri care anunță intențiile celor care vor să preia Puterea, iar în Turcia aceștia nu au apărut și nu au transmis nici un mesaj ca și cînd nu ar fi existat, iar armata a ieșit pur și simplu doar pentru o demonstrație de forță fără obiective. Și nu în ultimul rînd, armata a anunțat că a ocupat Parlamentul, însă în timpul nopții nu se afla nimeni acolo.

De asemenea, președintele Erdoğan l-a acuzat mulți ani pe fostul său aliat Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, că ar unelti diferite planuri împotriva sa. Președintelui nu i-a luat mult timp să-l acuze pe acesta de cele întîmplate. Însă, un grup pro-Gulen a declarat că lovitura de stat li s-a părut o făcătură și că au respins orice atac asupra democrației. Cu toate acestea, guvernul a suspendat din funcții cinci generali și 29 de colonei care ar fi fost bănuiți că ar fi avut legătură cu „statul paralel” invocat de Erdoğan.

Un singur om a avut rezerve față de lovitura de stat din Turcia și anume Constantin Degeratu, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, care la TVR, în timpul evenimentului, a atras atenția că ar trebui să avem răbdare înainte de a ne pronunța dacă a fost sau nu o lovitură de stat, însă a fost „atacat” de politicieni și „experți militari”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s