Conflictul din Ucraina – fără sfîrșit

Conflictul din Ucraina reprezintă operațiunile militare care au loc pe teritoriile regiunilor Donețk și Luhansk care au inceput în aprilie 2014. Consiliul European, NATO, Uniunea Europeană, Ucraina și SUA învinuiesc Rusia de implicare în conflict, în principal de utilizarea forțelor armatei regulate care luptă de partea separatiștilor. Însă guvernarea rusă neagă orice implicație declarînd ca nu luptă pentru nici o tabără.

Pentru Rusia, Ucraina are un important interes geostrategic, adică subzistă intenția Federației Ruse, mai exact a președintelui Vladimir Putin, de a restabili statutul țării în postura de mare actor regional și chiar global.

Rusia și-a activat resursele semnificative și rețeaua de organizații de paravan, mass-media și așa numiții agenți de influență după modelul sovietic, pentru promovarea propagandei în mass-media occidentală în ceea ce privește evenimentele din estul Ucrainei și Crimeea. Totodată, este demn de remarcat că nu a fost pus în discuție faptul că autoritățile ruse și mass-media rusă mint în mod sistematic cu privire la evenimentele din Ucraina.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că impactul tezelor propagandei rusești (metanarativele) în mass-media străină este limitat. Cu mici excepții , mass-media europeană citează, însă nu preia, declarațiile ruse ca fiind adevărate. Metanarativele sînt prezente în spațiul mediatic în calitate de citate directe de la oficiali sau arată opinia unei alte părți, evidențiind astfel că aceste cuvinte nu reprezintă opinia mass-mediei. În plus, au existat multe cazuri în care cele mai importante mass-media occidentale au depus eforturi pentru a demola și dovedi lipsa de onestitate a versiunii ruse a evenimentelor, în special cel cu privire la anexarea Crimeei. Astfel, Rusia pune accentul pe faptul că anexarea acesteia a reprezentat de fapt voința poporului din Crimeea. Dincolo de poziția și rolul Ucrainei în raporturile cu Rusia și Occidentul, criza în curs de desfășurare are rădăcini mai adînci care pornesc din istoria frămîntată a acestui stat și ambivalența caracteristică populației sale.

Tînăra putere instalată la Kiev a epuizat rînd pe rînd toate soluțiile de calmare a tensiunilor separatiste din estul țării și de păstrare a integrității teritoriale. Rusia  și Ucraina și-au aruncat și continuă să-și aducă acuzații. Cum ar putea evolua situația din Ucraina depinde foarte mult de cum se va mișca președintele acesteia și mai ales de cum va acționa Rusia în continuare. Aceasta probabil că nu urmărește să devină o putere globală în următorii zece ani, dar tinde să devină o putere regională importantă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s