Despre Balena albastră și alte povești de groază

Întîmplarea a făcut să particip la o conferință dedicată profesorilor gimnaziali la invitația unei bune prietene. Eram în pauza de cafea cînd, în cadrul unei conversații despre relația fiică-mamă, am ajuns la un subiect mediatizat intens de presă. Una dintre învățătoare, povestindu-ne despre prietenia relaxată pe care o are cu fiica ei, ne-a relatat cum într-o dimineața, la micul dejun, i-a cerut acesteia să-i arate brațele, după care i-a spus cu ușurare: Ce bine! Nu joci Balena albastră. Tratînd după tumultul de postări pe rețelele de socializare și discuțiile la care am asistat clandestin în mijloacele de transport în comun, subiectul Balena albastră a fost unul fierbinte în rîndul părinților.

Dacă atunci cînd am auzit pentru prima dată despre Balena albastră în presă am tratat subiectul cu neîncredere și suspiciune, la fel ca pe orice alt trend vremelnic, fără să-i acord foarte multă importanță, în momentul cînd acesta a ajuns subiect  în presa națională și temă de discuție în conversațiile cotidiene am realizat gravitatea situației. Și nu, nu este vorba atît despre pericolele la care tinerii se expun pe rețelele de socializare, ci despre puterea pe care o are presa asupra publicurilor vulnerabile (în cazul acesta părinții) în rîndul cărora poate crea isterie și dezinformare.

Jocul Balena albastra își are originile în spațiul sovietic, deși acesta pare inspirat din filmul american Nerve. În presa europeana, vestea existenței  unui joc malefic care ar duce la siuciderea adolescenților s-a răspîndit rapid. La origine, un articol publicat de Nova Gazeta (publicație rusă) a pus sinuciderea a 130 de tineri din Rusia pe seama acestui joc fără argumente obiective care să dovedească acest fapt. Presa internațională a preluat ulterior acest subiect drept certitudine. La noi în țară, primul val de articole despre Balena albastră s-a produs atuncî cînd cinci copii din Iași au ajuns la terapie intensivă după ce și-au ținut respirația în baia școlii și au leșinat. Deși legătura dintre această întîmplare și Balena albastră nu  este una certă, reporterii au prezentat acest fapt ca un rezultat al jocului malefic, mult chiar după ce zvonurile au fost contestate. (Mai multe aici)

O simplă căutare pe internet a subiectului Balena albastră va releva o mulțime de rezultate, multe dintre ele fiind articole ale publicațiilor jurnalistice online, care te vor lăsa cu același sentiment după ce le citești: un gol în stomac însoțit de simțămîntul că există o mișcare secretă, aproape conspiraționistă și forte periculoasă care ademenește și convinge tinerii să-și ia viața. Și cel mai îngrijorător este faptul că orice om obișnuit poate cădea în plasa de a crede tot ce se spune de Balena albastră fiindcă este peste tot: la televizor, în ziare, la radio… Mai mult decît atît, doamna primar Firea se întîlnește cu elevii unui liceu pentru a combate influența acestui joc asupra tinerilor, sporind convingerea în rîndul părinților că tot ce se aude despre victimele lui este adevărat. În fața acestui subiect nu ai cum să nu fii vulnerabil și este revoltător cum presa îl mediatizează plecînd de la frînturi de informație, de cele mai multe ori incomplete.

„Balena Albastră face prima victimă în România. Parchetul confirmă primul deces din cauza jocului”-realitatea.net

„Fenomenul „Balena Albastră”. Sfaturile specialiștilor pentru părinții care vor să-și protejeze copiii de pericolele de pe rețelele de socializare”-Romanialibera.ro

„Balena Albastră” | Jocul sinistru care a trimis la terapie intensivă cinci copii din Iaşi- Digi24.ro

 

Dr Hinduja, professor of criminology and criminal justice at Florida Atlantic University and co-director of the Cyberbullying Research Center, said his organisation had been looking at the Blue Whale challenge because everyone was talking about it. “Across the entire planet, we haven’t seen anything specifically investigated and proven to be related to it,” he said. But, he said, because “everyone is freaked out about it and panic stricken about it, and talking about it” it was possible it could lead to “the contagion effect”.

www.irishtimes.com

Sîntem martorii unui derapaj îngrijorător al publicațiilor serioase din România care au răspîndit acest subiect fără a verifica sursele destul de serios și, cel mai grav, fără a veni ulterior cu rectificări. Goana după subiectele senzaționale și după atragerea audienței, într-o societate unde internetul lasă impresia că poți afla orice printr-o simplă căutare, sînt ingredientele care șubrezesc responsabilitatea pe care jurnaliștii ar trebui să o aibă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s