Criza din Ucraina, un conflict global

Conflictul din Ucraina nu trebuie privit doar ca un conflict regional, deoarece el a devenit în timp un conflict global. Acest conflict duce la destabilizarea Europei prin numărul mare de refugiați care vin aici.
Este un eveniment global și pentru că sunt implicate cele două mari puteri ale lumii: SUA și Rusia.

Rusia dorește să își refacă fostul imperiu țarist și asta implică și recuperarea teritoriilor pierdute. Aceasta are o politică expansionistă, iar prezența NATO ar îngreuna orice mișcare a Rusiei.

Ucraina este divizată dacă ne referim la populație: cei din Est sunt vorbitori de rusă, iar cei din Vest vorbesc limba ucraineană. Această divizare este chiar din perioada interbelică când Iosif Stalin a transferat un număr mare de ruși pe teritoriul Ucrainei. Așadar, există un conflict chiar între populație: cei pro ruși și cei contra Rusia.

1 martie 2014, soldați vorbitori de limbă rusă și îmbrăcați în haine fără însemne pătrund pe teritoriul Crimeei. Aceștia preiau controlul asupra unor clădiri foarte importante: aeroporturi, clădiri guvernamentale și baze militare importante. Văzând că situația a luat o astfel de întorsătură, liderii politici locali propun două săptămâni mai târziu un referendum (16 martie 2014) pentru a alipi Crimeea de Federația Rusă. Rezultatul a fost unul pro alipire: 95%.

Au mai fost și alte regiuni din estul Ucrainei care au dorit alipirea de Rusia, amenințând astfel integritatea teritoriala a Rusiei. Anul 2014 a fost un an plin de conflicte între forțele pro ruse și armata ucraineană ajungându-se la un număr de aproximativ  5 mii de morți.

15 aprilie 2014: Guvernul de la Kiev lansează prima sa acțiune militară formală împotriva rebelilor pro-ruși care au confiscat clădiri guvernamentale în orașele din estul Ucrainei, iar în mai puțin de o lună, separatiștii din Donetsk și Luhansk își declară independența după un referendum nerecunoscut. Această zona a Donbas-ului este centrul industriei Ucrainiene, iar independența lor afectează Ucraina. Deși și-au declarat independența, ei nu au un guvern, armata este prost echipată.

Consecințe

Niciun fel de sancțiuni nu vor putea convinge Rusia să renunțe la Crimeea și să o dea înapoi Ucrainei.  Acestea s-ar opune planurilor de expansiune a lui Putin.

Sunt țări precum Germania, Marea Britanie, dar și Franța care se îngrijorează de legăturile lor economice cu Rusia. Ajungem inevitabil la întrebarea: este mai importantă creșterea economică sau securitatea și libertatea? Bruxelles nu are altă posibilitate decât să accepte politica Rusiei, asta dacă nu vrea să riște un conflict militar cu Rusia.

Europa importă 79% din petrolul Rusiei și 81% din gazele naturale. Cei de la Moscova sunt conștienți că Europa nu este capabilă să se descurce de una singură, iar dacă ar limita aceste exporturi piața ar fi  foarte afectată. În trecut Rusia a mai oprit gazul către Europa de Est. Câștigurile vin pe ambele părți: Europa are nevoie de Rusia, dar și Rusia de Europa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s