Turcia – „cea mai mare închisoare din lume pentru profesioniștii din mass-media”

„O presă liberă creează conținut de calitate

Asta spunea Mogens Blicher Bjerregard, președintele Federației Europene a Jurnaliștilor într-un interviu acordat Agenției de presă Agerpres.

Membră a Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și care avea viziuni de aderare la Uniunea Europeană, Turcia a încălcat, odată cu izbucnirea revoluțiilor din vara anului trecut, poate cel mai esențial aspect pe care trebuie să și-l atribuie un stat de drept.

Pentru a argumenta acestă afirmație voi veni cu următoarele exemple semnificative care s-au petrecut în „țara semilunii”, în ultimul an:

1)

Așadar, în luna februarie a acestui an, Deniz Yücel, un jurnalistul turco-german de la publicația Die Welt, a fost arestat în Turcia sub acuzația de „propaganda teroristă” și „subminare a guvernului”. Decizia arestării sale a fost luată în urma unui articolului scris de acesta pentru publicația  Die Welt. Deniz Yücel acuza guvernul turc că ar fi folosit trolling-ul pe rețelele sociale. Instrumentele de documentare la care jurnalistul a apelat (email-urilor publicate de WikiLeaks, și grupul local de hacker, Red Hack) au făcut ca jurnalistul să fie suspectat de apartenenţă la o organizaţie teroristă, de răspândirea propagandei teroriste şi de folosirea ilegală a unor date.

1

2)

Guvernul turc a reușit să schimbe linia editorială a cotidianului turc Zaman. Cotidianul a fost confiscat și pus sub tutelă judiciară pe data de vineri, 4 martie 2016. Înainte de asta, publicația era cunoscută drept una dintre puținele voci critice rămase în presa turcă.

Cu o săptămînă înainte de acest eveniment, cotidianul publicase articole care protestau asupra deciziei guvernului de a pune publicația sub tutelă judiciară. Duminică – 6 martie 2016 – în prima ediție tipărită sub conducerea statului, articolele din publicație erau schimbate radical avînd texte care vorbeau despre finalizarea construirii podului de peste strîmtoarea Bosfor – „Entuziasm fără precedent pentru pod”. În plus, jurnaliștii au fost concediați și înlocuiți cu alții noi, care urmau să scrie în funcție de preferințele guvernului, iar pagina online a cotidianului a fost închisă. Evenimentul a stîrnit multe controverse, iar un grup de oameni s-a adunat în fața redacției Zaman pentru a protesta asupra deciziei guvernului de a orpima libertatea presei, aceștia fiind ulterior reduși la tăcere de către forțele de ordine.

2

3)

Conform unui raport întocmit de organizația neguvernamentală Reporteri Fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF), dintr-un total de 180 de țări avute în vedere, Turcia s-ar clasa pe locul 155. Organizația că Turcia este „cea mai mare închisoare din lume pentru profesioniștii din mass-media”.

În concluzie, acești jurnaliști au dorit să își facă meseria corect, să informeze populația asupra acțiunilor de corupție ale lui Erdogan. Încercînd să își exercite menirea pînă la capăt, spunînd adevărul, informînd corect cetățenii și servind interesului public, ei au fost arestați, concediați și reduși la tăcere, iar unele publicații au devenit instrumente de propaganda anunțînd instaurarea unui regim autoritar.

3

(Rezultatele referendumului din Turcia, 16 aprilie 2017)

 

Sursă foto 1: www.reuters.com 

Sursă foto 2: www.sltrib.com 

Sursă foto 3: www.twitter.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s