Un nou început pentru Franța

La 23 aprilie a.c. cetățenii francezi și-au exprimat opinia în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, deoarece alegerile se desfășoară, de obicei, în două tururi de scrutin, iar dacă un candidat obține o majoritate absolută de 50% plus un vot din totalul celor exprimate, atunci este ales în funcția de președinte.

Pînă în prezent, niciun candidat nu a obținut funcția supremă în statul francez pe baza votului exprimat în cadrul unui singur tur. Astfel, din data de 24 aprilie pînă la data de 26 aprilie Consiliul Constituțional a centralizat și verificat rezultatele, apoi s-au anunțat cele finale.

În primul tur au fost 11 candidați, însă doar doi au rămas în bătălie pentru cel de-al doilea tur: Emmanuel Macron cu 23,75% și Marine Le Pen cu 21,53%. De asemenea, pentru prima dată în 60 de ani nici unul dintre candidații partidelor tradiționale nu a reușit să intre în turul doi. Totodată, primul tur a fost marcat de o mobilizare masivă la vot care s-a desfășurat în condiții stricte de securitate pe fondul amenințărilor teroriste, iar rata de participare a fost de aproape 80%.

TELEMMGLPICT000123805945-xxlarge_trans_NvBQzQNjv4BqH3lu2Gw5dunFHLlVQKFCMV5pjXID-P5YOJzhO37WS3Q.jpeg

Cel de-al doilea tur a avut loc pe data de 7  mai a.c., însă nu a început destul de bine pentru Macron, chiar dacă se afla înaintea adversarei sale cu două procente, deoarece a fost primit cu huiduieli la vizitarea unei uzine, unde în aceeași zi Marine Le Pen s-a bucurat de susținerea muncitorilor de acolo.

Prezența la vot a fost de aproape 70%, mai mică decît la scrutinul din 2012 cînd a trecut de 80%, iar 4,2 milioane de voturi au fost nule și  în acest timp moneda euro a crescut considerabil.

La data de 11 mai ministrul de Interne francez a afirmat că Emmanuel Macron, fostul ministru al Economiei din Guvernul Hollande este noul președinte al Franței la numai 39 de ani, după numărarea a 77% din voturi, obținînd victoria cu 20,7 milioane de voturi față de Marine Le Pen care a avut 10,6 milioane de voturi. Transferul puterii între președintele în exercițiu François Hollande și noul președinte a avut loc la data de 14 mai.

Acum urmează alegerile parlamentare, iar noul președinte a anunțat că se va implica activ în noua campanie electorală. Populația franceză a ales bine un conducător tînăr cu o altă viziune asupra lucrurilor și tocmai de aceea speră să schimbe multe și să nu fie dezamăgiți.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s