Presa românească și știrile externe

 

În societatea actuală, mass media joaca un rol crucial în viața socială, devenind, de-a lungul timpului, o putere crescîndă și indispensabilă, cu o influență puternică asupra segmentelor societății. Prezența lor activă se simte în viața financiar-bancară, în dezvoltarea industriei, în evoluția tehnologiei, în viața politică, dar și în viața cotidiană, construind la rîndul lor o industrie proprie. Într-un stat democratic, ele au rolul de a informa, comenta și critica, fiind considerate „centrul vital al vieții publice”.

fake_news_91029300.jpg

Datorită rolurilor sale de formare, influenţare şi manipulare a opiniei publice este clar că presa reprezintă o putere în stat, respectiv „a patra putere în stat”. De multe ori anumite decizii politice sau juridice au fost influenţate de apariţia unor informaţii în presă. Pentru a fi eficientă în acţiunile ei, presa trebuie să fie independentă, acest lucru este relativ atît pe plan naţional dar şi internaţional. În acest fel, o presă de calitate din punct de vedere educaţional, formativ nu poate fi accesată nici de cei interesaţi „din lipsă de bani” dar nici de cei care ar avea nevoie de ea pentru a-şi ridica nivelul educaţional, şi care au situaţii materiale bune, datorită lipsei de instrucţie a persoanelor respective.

Presa românească este într-o situație destul de precară în ceea ce privește transmiterea știrilor externe. Subiectele sînt tratate superficial, slab dezvoltate de majoritatea agențiilor de presă, nepunîndu-se accentul foarte mult pe ceea ce se întîmplă în afara țării noastre. De cele mai multe ori, informațiile nu sînt verificate dacă sînt sau nu adevărate, ci pur și simplu  informația este transmisă către cititori, uneori eronată și falsă. Un alt factor ar fi și lipsa jurnaliștilor profesioniști, cît și a eticii jurnalistice. Însă,  mai sînt și  unele agenții de presă, precum Agerpres și Mediafax care au secțiuni speciale știrilor externe, acestea fiind tratate destul de detaliat și serios, dar fenomenul de știri false nu este lipsit nici aici.

 

 

Stirile-ProTV-la-prima-ora-6_48351569_640x360-news

 

În continuare voi prezenta o comparație între două jurnale ale canalelor  PRO TV și BBC, urmărind felul și modalitatea în care sînt transmise și înglobate știrile externe.

Prima analiză este cea a postului PRO TV, știrile de la ora 8:00 din 20 mai a.c. Jurnalul prezintă mai mult subiecte de interes național. Cele mai multe știri sînt atît de pe plan local, cît și pe plan național. Abia în minutul 35 urmează o știre legată de Donald Trump, despre ce  le-a transmis rușilor că a scăpat de ancheta FBI, dîndu-l afară pe James Comey. Însă se observă că este o știre preluată și nefiltrată în stil propriu, deoarece se bazează pe spusele altor agenții de presă din străinătate. „ Potrivit New York Times, Donald Trump le-a spus rușilor: Tocmai l-am concediat pe șeful FBI. Eram supus la mari presiuni din partea Rusiei. Am scăpat de asta.”  De asemenea, Donald Trump și-a început prima deplasare externă, acesta aflîndu-se în Arabia Saudită.” Aceasta este singura știre la nivel extern, ea durează 30 de secunde. Tratată supericial și fără prea mult interes și accent pe aceasta.

 

Cea de-a doua analiză este a BBC-ului News de la ora 10, tot din data de 20 mai a.c. De asemenea, și BBC-ul deschide cu subiecte de actualitate la nivel național, aproape tot jurnalul se vorbește despre Donald Trump, însă  în minutul 22 se prezintă o știre la nivel extern, despre avalanșa din Italia, unde o româncă și cei doi copii ai săi au fost prinși sub nămeți mai bine de 50 de ore. Deși este singura știre la nivel extern, aceștia au trimis și un corespondent la fața locului, au prezentat videoclipuri și au detaliat știrea, aceasta avînd o durată de 1’40”.

În concluzie, presa românească este slab dezvoltată la capitolul știri externe față de BBC, un mare dezavantaj constituindu-l economia. Mass media din România nu-și permite să investeacă, neavînd capitalul celor de la BBC pentru a trimite pe teren reporteri să documenteze știrile externe. Însă, presa românească nu pune accentul pe știrile externe și datorită faptului că românii nu sînt foarte interesați de ce se întîmplă la nivel internațional.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s