Puciul din Turcia

 

La 15 iulie 2016 a avut loc o tentativă de lovitură de stat în Turcia organizată de Consiliul Păcii, un grup de militari din cadrul Forţelor armate ale Turciei. Lovitura de stat a fost confirmată atît de prim-ministrul Binali Yildirim, cît şi de preşedintele Recep Tayyip Erdogan care a chemat populaţia în stradă. Şeful Statului Major Hulusi Akar a fost luat ostatic. Cel puţin 90 de persoane au murit şi 1.154 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat din Turcia, informează agenţia turcă Anadolu. Un elicopter a lansat o bombă deasupra Parlamentului turc de la Ankara, iar Palatul Prezidenţial a fost atacat cu bombe.

armata_turcia_lovitura_75873300.jpg

De asemenea, televiziunea naţională TRT 1 a fost ocupată de militari turci care au anunţat că Turcia este „condusă în prezent de Consiliul Păcii, care va asigura siguranţa populaţiei”. Frontiera cu Bulgaria a fost închisă, iar armata elenă a fost pusă sub stare de alertă la graniţa cu Turcia.  Președintele Erdoğan l-a acuzat pe Fethullah Gulen (care este auto-exilat în Pennsylvania) pentru organizarea acestei lovituri de stat, deși gruparea acestuia a condamnat lovitura. Turcia a cerut (ulterior loviturii de stat) Statelor Unite să-l extrădeze pe Gülen. La 16 iulie 2016, Reuters a transmis că lovitura de stat pare să fi eşuat.

În anii de dinainte de tentativa de lovitură de stat din 2016, au avut loc procesele membrilor Ergenekon, care au fost văzute de liderii civili ai Turciei de sub președintele Recep Tayyip Erdoğan ca o ofertă de a întări influența asupra armatei. În cadrul acestor procese din 2013, văzute ca „senzaționale” și „unele dintre cele mai mari din istoria recentă a Turciei” de oameni, inclusiv ofițeri militari seniori, jurnaliști, juriști și profesori, au fost acuzați de intrigă la o lovitură de stat în 2003 și 2004, ca parte a unei rețele secrete numite „Ergenekon”, împotriva primului ministru Erdoğan. Anumiți ofițeri militari au fost acuzați de implicare într-o intrigă pretins separată, Sledgehammer. Totodată, Erdoğan a promovat ofițeri de rang interior la rețeaua de comandă, pentru a se asigura că șefii personalului militar îi sunt loiali, demoralizând armata.

După ruptura dintre facțiunile guleniste și Partidul Justiției și Dezvoltării al lui Erdoğan, Erdoğan a decis că ar fi avantajos să fie reablitată armata. Condamnările mișcării Ergenekon au fost anulate în aprilie 2016 de cea mai înaltă curte de apeluri din Turcia, care a hotărît că existența rețelei este nedovedită. Pe 13 iulie, la mai puțin de două zile de dinaintea lansării loviturii de stat, Erdoğan a semnat un proiect de lege prin care a dat soldaților turci imunitate la urmărire penală în timp ce iau parte la operațiunile interne de securitate, reclamațiile împotriva comandanților trebuind să fie aprobate de primul ministru, pe cînd cele contra soldaților de rang inferior pot fi semnate de guvernatorii de districte. Legea imunității a fost văzută ca parte a destinderii dintre guvern și forțele armate, pe cînd acestea din urmă au preluat tot mai mult operațiunile militare din teritoriile locuite de kurzi de la unitățile paramilitare și de poliție.

lovitura-de-stat-in-Turcia2.jpg

Reacţiile comunităţii internaţionale nu au întârziat Politicienii europeni şi-au exprimat neliniştea cu privire la evoluţiile de după tentativa de lovitură de stat din Turcia. Fostul președinte american Barack Obama a cerut, de asemenea, tuturor celor implicaţi în această criză să evite destabilizarea Turciei şi să respecte statul de drept. Comunitatea internaţională s-a raliat în jurul preşedintelui Turciei. Peste 2.800 de persoane au fost reţinute, majoritatea ofiţeri şi chiar generali. Alte câteva sute de militari s-au predat în cursul dimineţii, fiind supuşi la tratamente umilitoare. În stradă, turcii ostili loviturii de stat continau să iasă cu miile, în zonele fierbinţi, chemaţi insistent şi de cei din rândul clerului. S-a protestat în piaţa Taksim din Istanbul.

Totuși, putem spune că tentativa aceasta îi va da apă la moară lui Erdogan și îi va legitima vînătoarea de vrăjitoare deja declanșată la adresa susținătorilor lui Gulen. Mulți vor fi înlăturați din funcția pe care o dețin, vor fi arestați și judecați fără a se ține cont de regulile și principiile statului de drept și de prezumpția de nevinovăție. Există deja apeluri îngrijorătoare cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea, pedeapsă ce urmează a fi aplicată și în cazul puciștilor, iar experiența ne spune că în categoria de „pucist” poate intra oricine în viziunea lui Erdogan. Acțiunile violente ale maselor asupra soldaților capturați amintește de teroarea iacobină și vor putea pune în pericol dreptul la un proces echitabil în Turcia.

Însă, din punct de vedere strict politic, lovitura de stat eșuată e mană cerească pentru Erdogan. Acesta a și afirmat, când încă nu se știa deznodămîntul, că „revolta este un dar de la Dumnezeu fiindcă ea ne va ajuta să facem curățenie în armată”. Acum, după ce lovitura de stat a eșuat, Erdogan va avea suficientă putere politică pentru a opera modificările constituționale pe care și le dorea de mult timp, în vederea întăririi poziției președintelui și a concentrării puterii în mîinile proprii.

lovitura-de-stat1-465x390.jpg

Eșecul loviturii de stat va consolida o poziție autoritară a lui Erdogan și nu va ajuta prea mult democrația din Turcia. Dacă ar fi reușit totuși, consider că ar fi dăunat atît de mult perspectivelor democratice din Turcia, încît ar fi avut efecte foarte grave pe termen lung. Acesta ar fi cam singurul motiv de bucurie.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s