Noaptea neagră- #rezist

Începutul anului a adus cu sine și o serie de nemulțumiri în rândul cetățenilor în ceea ce privește noua guvernare. Mai exact, coaliția PSD-ALDE a decis ca pe data de 31 ianuarie să fie aprobată Ordonanța de Urgență de modificare a Codului Penal și a celui de Procedură Penală.

download

În această perioadă s-a vehiculat ideea conform căreia această ordonanță de urgență produce efecte imediate.

Pentru a fi pe înțelesul tuturor la acel moment Guvernul putea acorda grațierea pentru pedepsele mai mici de cinci ani, dar și înjumătățirea pedepselor, de la 6 luni până la 3 ani cel mult, asta fie amenzile. Această mișcare legislativă a fost adusă la cunoștință publicului mai mult sau mai puțin încă din toamna anului trecut, în care se preciza faptul că un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei nu constituie fapt penal.

images

Ceea ce a stârnit nenumărate nemulțumiri și a dus la o adevărată revoltă stradală în toată țara a fost decizia adoptării acestei OUG în plină vacanța parlamentară (10-31 ianuarie) , moment prielnic pentru guvernarea de stângă pentru „a-și face de cap”.

Însă pentru funcționarea legii nu este nevoie de prea mult timp, este de ajuns o oră pentru a putea beneficia de ea toate procesele aflate în desfășurare. Acest lucru dar și faptul că planul de guvernare prezentat din timpul campaniei electorale nu coincide absolut deloc cu cel pus în aplicare după investire a diminuat semnificativ încrederea oamenilor în noul guvern.

Și totuși această reglementare nu este altceva decât o amnistie mascată, publicată în Monitorul Oficial la ceas de noapte de către Ministrul Justiției „Altă întrebare!”.

 

Emanuela Viziteu

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s