Franța scăpată ca prin urechile acului de Marine Le Pen

Mobilizarea alegătorilor indeciși inițial a adus victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța  candidatului pro-european Emmanuel Macron, care a obținut 23,8% din voturi, cu aproximativ 2 procente și jumătate mai mult decât Marine Le Pen, candidata Frontului Național.

În urma acestei prime victorii, Macron a declarat ,, Voi fi presedintele tuturor francezilor, presedintele patriotilor impotriva amenintarii nationalismului. Un presedinte care protejeaza, transforma si construieste.” (sursa: stirileprotv.ro).

capture-20170528-135118

Numit drept ,,OZN politic” Emmanuel promite adaptarea unui model de tip scandinav în Franța, militează pentru strânsa legătură între protecția statului și libertatea presei. Ulterior a anunțat faptul că va contrui o majoritate parlamentară pentru a putea guverna după legislativele din luna iunie, în cadrul cărora se va lupta cu structuri tradiționale ca Les Republicans și Partidul Socialist.

De partea cealaltă, rivala Marine Le Pen promite expulzarea imigranților ilegali și a străinilor suspecți de terorism, protecsionism economic, revenirea la franc și scoaterea Franței din Uniunea Europeană. Nici după primul tur nu a renunțat la ideile antisemite și islamofobe; mai mult, și-a exprimat și admirația pentru Rusia lui Vladimir Putin: ,,Poporul francez trebuie sa profite de aceasta oportunitate istorica pe care o are in fata, pentru ca miza acestor alegeri este globalizarea salbatica ce pune in pericol civilizatia noastra. Alegerea e simpla pentru poporul francez: Fie continuam pe calea lipsei regulilor, fara frontiere si fara protectie, care inseamna migratie in masa si libera circulatie a teroristilor. Fie votam pentru Franta, pentru protectia frontierelor si slujbelor noastre, pentru puterea noastra de cumparare, securitate si identitate nationala“, a spus Le Pen, dupa inchiderea urnelor.” (sursa:stirileprotv.ro)

61881047

În urma unei dezbateri televizate între cei doi a fost realizat un sondaj pentru postul de televiziune BFMTV, în urma căruia s-a constatat că 63% din 1.314 de telespectatori l-au considerat pe Macron cel mai convingător, în timp ce 34% erau de partea lui Marine Le Pen, iar restul de 3% s-au arătat indiferenți.

Se pare că o parte din susținătorii din primul tur al lui Jean-Luc Melenchon s-au împartit în două tabere: 30% au trecut de partea lui Marine, iar restul de două treimi l-au susținut pe Emmanuel.

În urma celui de-al doilea tur al alegerilor, Emmanuel Macron a reușit să obțină 66,06% din voturi față de Marine Le Pen, care a strîns 33,94%.

Cel mai tînăr președinte din istoria recentă a Franței după Louis-Napoleon Bonaparte, care a fost președinte al Republicii a II-a la numai 40 ani, a declarat: ,,Voi apăra Franța, interesele ei vitale, imaginea ei, mesajul pe care îl reprezintă. Îmi iau acest angajament în fața voastră. Voi apăra Europa, destinul comun al popoarelor de pe continentul nostru. În joc e civilizația noastră. Să iubim Franța începând din această seară! Pentru cei cinci ani care vin, vreau să mă pun în slujba ei cu umilință, devotament și hotărâre. Trăiască Republica, trăiască Franța!”( sursa:digi24.ro)

De partea cealaltă, Marin Le Pen a declarat: ,,Francezii au ales un nou preşedinte al Republicii şi au votat pentru continuitate. L-am sunat pe domnul Macron şi l-am felicitat pentru victoria sa şi fiindcă port în suflet interesul naţional, îi doresc să reuşească. (…) Propun o transformare profundă a formaţiunii noastre, pentru a crea o forţă politică nouă. Le cer tuturor patrioţilor să ni se alăture. Mai mult ca niciodată, Franţa va avea nevoie de voi în lunile următoare. Trăiască Republica! Trăiasca Franţa!” (sursa: digi24.ro).

În cazul în care Marine Le Pen ar fi ajuns la conducere, cu siguranță Franța ar fi suferit schimbări majore, care provocau consecințe profunde asupra țării și implicit a cetățenilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s