Încercarea Rusiei de a domina Ucraina

Totul a început pe 24 februarie 2014, cînd Armata Rusă a intervenit în timpul revoluției ucrainiene pro-europene, unde a preluat controlul asupra unei porțiuni din peninsula Crimeea situată pe coasta de nord a Mării Negre.

La Centrul de Informare și Documentare NATO a fost lansat un studiu intitulat ,, Războiul Hibrid a la russe”, semnat de expertul în politică externă și securitate din Federația Rusă, Iuri Feorodov.

Publicat cu suportul Centrului pentru Armată, Conversie și Studii de Dezarmare studiul aduce în prim-plan o analiză amănunțită a războiului hibrid dus între Rusia și Ucraina. Se presupune că motivul izbucnirii acestui război are legătură cu ambițiile atît ale lui Putin cît și ale cercurilor din jurul său, de a se manifesta pe plan regional și mondial. Pe lîngă asta, imperiul rus nu va accepta niciodată să fie destrămat.

S-a presupus că Rusia a pregătit un război hibrid care avea să izbucnească în timpul desfășurării unui alt război clasic, după primul maidan din Ucraina, și anume Revoluția Portocalie din 2004, unde a ieșit învingător tandemul Iușenko-Timoșenko. Însă războiul din Cecenia și cel împotriva Georgiei din anul 2008 au demonstrat faptul că Rusia nu era pregătită pentru un război agresiv față de Ucraina. S-au luat măsuri în acest sens și astfel a fost implementată reforma Armatei Ruse, în cadrul căreia au fost create așa-numitele discrete militare, cel mai puternic din punct de vedere al capacității de luptă fiind Districtul Militar Sud, din care face parte și Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transilvania.

Spre jumătatea anului 2015 Moscova s-a convins că nu a reușit să-și atingă scopurile stabilite în 2014 și anume: transformarea Ucrainei într-un protectorat rusesc, federalizarea acesteia, fărămițarea regiunilor din sud-est și crearea unui cvasi-stat cu numele ,,Novorosia”, care să fie condus de facto de Rusia: ,,Dacă Ucraina nu ar fi reușit să stopeze realizarea proiectului Novorosia, adică dejucarea scenariilor separatiste în regiunile Dnipropetrovsk, Harkov, Odesa, astăzi, armata rusă s-ar fi aflat la granița cu România și ar fi provocat un conflict cu NATO”, a declarat Iuri Feorodov. (sursa: deschide.md)

Începînd cu anul 2015, Putin a semnat un decret prin care toți cunoscătorii de limbă rusă au posibilitatea de a deveni mercenari în Armata Rusă. În urma acestei hotărâri locuitorii din Donețk și Lugansk au ales să se înroleze în armată: ,, Potrivit informațiilor noastre, primul și al doilea corp militar, care luptă împotriva Ucrainei, este format exclusiv din oameni care locuiesc în aceste regiuni”, a declarat Mykhailo Samus, directorul adjunct al Centrului pentru Armată, Conversie și Studii de Dezarmare din Ucraina. Totodată Rusia se laudă cu una din cele mai numeroase armate din lume. Spre deosebire de Ucraina are printre cele mai mari rezerve a armatelor de distrugere în masă.

soldati-rusi

 

Sursa: deschide.md

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s