Presa românească aşează ştirile externe pe patul lui Procust

E lucru ştiut faptul că presa românească duce o luptă continuă pentru a fi în rîndul presei externe. Acestea fiind spuse, ori că trage să copieze modelul de a face jurnalism, chiar dacă de cele mai multe ori nu îi iese, ori că prezentatoarele jurnalelor de televiziune ajung să poarte aceleaşi tip de costum ca cei care prezintă ştirile la BBC, cu gîndul că poate se „ia” de la material, ceva bun, un lucru este clar: cînd vine vorba de a prezenta ce „arde” în presa internaţională, jurnaliştii din România nu aduc în materialele difuzate decît o umbră a ceea ce se petrece în celelalte zone ale lumii. În rest, totul se vrea a fi tras la indigo cu ce se petrece.. dincolo. Utopie, nu alta.

Jurnalele Observatorului de la ora 19:00 cu Andreea Berecleanu includ cel mult 2 ştiri din plan extern. Ştiri tratate într-un interval de 2:35 de minute/ştire, prezentate succint şi cu informaţii deja cunoscute, de cele mai multe ori.

stiri externe.PNG

Ştirile externe ajung să fie prezentate  pe la începutul jurnalului şi aproape de finalul acestuia.

externe 3.PNGexterne.PNG

Cu toate că într-un jurnal televizat există doar două ştiri prezentate, pe platforma online a Obervatorului există o secţiune actualizată, dedicată în totalitate subiectelor de ultimă oră din zonele externe.

externe 5

Jurnalele televizate prezentate de BBC sau CNN transmit ştiri despre toate zonele lumii, într-o manieră asumată, complexă şi completă. Fiecare material este susţinut de jurnalişti aflaţi la faţa locului, de declaraţii de la persoane avizate, informaţiile fiind mereu proaspete şi cu greutate.

externe 6

În cele două materiale prezentate mai jos, se poate vedea cu ochiul liber diferenţa dintre informaţiile care sunt date spre vizualizare. În primul material este vorba despre o analiză serioasă cu privire la ce s-a întîmplat în urma atacului de la Manchester, pe cînd în cel de pe urmă, se poate vedea că accentul este pus pe faptul că iubitul Arianei Grande a aşteptat-o la aeroport, împreună cu căţelul acesteia.

Jurnalele româneşti lasă de cele mai multe ori impresia că fac din subiectele externe, material de „umplut” spaţiul. Le prezintă succint, rapid, fără a capta atenţia telespectatorilor prin declaraţii sau informaţii noi. Meteahna asta are la bază, în primul rînd, proximitatea spaţială. Este de preferat să insişti pe evenimentele care se petrec mai aproape de locuitorii ţării, decît să ocupi mintea oamenilor cu evenimente care nu îi afectează, chipurile, în niciun fel.

Lucrurile stau altfel cînd vine vorba de presa tipărită. Evenimentele internaţionale sunt prezentate mai amplu, cu mai multe declaraţii şi informaţii. Agenţii de presă precum Agerpres, Hotnews.ro şi Mediafax sunt cele pe care oamenii se pot baza dacă doresc să se informeze ceva mai bine.

cc.PNG

sursă foto: http://www.agerpres.ro

Rezultatul acestei gîndiri rezidă într-o populaţie slab informată, incapabilă să vadă dincolo de ochelarii de cal pe care presa, cu amiciţie, îi pune la ochii publicului, strict prin alegerea de a prezenta ce „cred ei de cuviinţă”. Acesta este motivul pentru care, de cele mai multe ori, poporul român pare rupt de realitatea înconjurătoare şi nu dă semne că ar şti ce înseamnă să fii informat, cîtă putere îţi dă şi cît cîntăreşte, într-o ţară în care presa se află permanent într-un pat al lui Procust.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s