All eyes on Macron!

În contextul unor fenomene precum Brexit-ul, alegerea lui Donald Trump în calitate de Preşedinte al Statelor Unite ale Americii, activizarea mișcărilor naționaliste şi alte tensiuni pe plan internațional, Franța a reușit, la alegerile prezidențiale din 2017, să sfideze „trend-ul” antieuropean, adoptat de ceva vreme de anumite state.

Alegerea în fruntea statului a lui Emmanuel Macron, fost bancher de investiții în vîrstă de 39 de ani, a reprezentat o veritabilă surpriză și o răsturnare fericită de situație, în contextul în care acesta intrase de curînd în politica „mare” a Franței.

Emmanuel Macron Sursă foto: news.sky.com
 Sursă foto: news.sky.com

Profilul lui Macron, ieșit din tiparele clasice și din cauza vîrstei, nu se potrivea deloc cu cele ale foștilor președinți francezi. Marine Le Pen,  extremistă de dreapta și contracandidata acestuia în turul al doilea al scrutinului, supranumită și „spaima Europei” pe durata  alegerilor, a suferit un eșec colosal, alegîndu-se la final cu 34% din voturi.

Pe 7 mai, cu 66% de voturi, societatea franceză decide, așadar, să nu părăsească Uniunea Europeană.

Prin eșecul partidelor tradiționale de a accede în cel de-al doilea tur, alegerile au scos la lumină necesitatea apariţiei unei noi clase politice.

Faptul că Macron a fost perceput ca un luptător proeuropean și  „opusul total” al lui Le Pen, a contribuit enorm la creșterea fulminantă a politicianului în sondaje, iar ulterior, la victoria obținută de acesta. Teama de a așeza în fotoliul de președinte un lider cu viziuni anti-liberale a condiționat indubitabil prezența la vot de 75%.

În întregul proces de desfășurare a campaniei electorale, precum și în cel al alegerilor, „și-a băgat coada” Kremlinul. O mișcare previzibilă, în contextul în care candidatul de centru Emmanuel Macron s-a pronunțat în repetate rînduri ca un susținător al valorilor europene și a criticat acțiuni întreprinse de Rusia. O altă cauză a amestecului Moscovei în alegerile din Franța o constituie implicarea celor două state în războiul din Siria, de părți opuse, precum și contrazicerile cu referire la războiul din Ucraina. În timpul campaniei electorale, Macron l-a acuzat pe Vladimir Putin că i-ar acorda susținere rivalei sale, candidatei de extremă-dreaptă, Marine le Pen. Mai mult, protrivit Digi24, în aceeași perioadă, Macron a declarat că sprijină extinderea sancțiunilor internaționale impuse Rusiei, în cazul în care nu devin vădite progresele în implementarea acordului de pace pentru estul Ucrainei.

Sursă foto: theconservativetreehouse.com
Sursă foto: theconservativetreehouse.com

Potrivit experților niponi, mîna Moscovei a avut grijă să atace cibernetic, în mod repetat,  echipa de campanie a organizației politice „En Marche!”, fondată de Macron, în scopul decredibilizării acestuia și destablizării scrutinului electoral. Oficial, nu ar exista dovezi întru confirmarea acestui fapt, însă presa franceză scrie că o legătură între hackerii ce au atacat conturile Pardidului Democrat din Statele Unite și cei care au furat documente ale oamenilor lui Macron e foarte probabilă.

La rîndul său, Federația Rusă a acuzat echipa de campanie a lui Emmanuel Macron că ar încălca libertatea presei, atunci cînd jurnaliștilor ruși li s-a refuzat accesul la diverse evenimente. Recent, președintele Franței a venit cu o replică, învinuid canalele media Russia Today și Sputnik de propagandă.

Este greu de crezut că Moscova nu a intervenit, prin intermediul atacurilor cibernetice și campaniei de dezinformare, pentru a influența alegerile prezindențiale din Franța. Pînă la urmă, istoria confirmă existența și declanșarea, în multe ocazii, a unei mașinării propagandistice rusești deosebit de puternice. Ipotezele rămîn a fi confimate într-un viitor deloc apropiat…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s