Balena Albastră în apele tulburi ale presei din România

Sursă foto: devoLive.com
Sursă foto: devoLive.com

Jocul „Balena Albastră” a devenit unul popular în februarie 2017, cînd presa internațională a scris despre decesele a sute de minori, ca urmare a implicării acestora în aşa-numitul „joc al morții”.

Apărut inițial pe rețeaua de socializare Vkontakte din Rusia, jocul constă în parcurgerea cîtorva etape, ce presupun diverse acţiuni – de la unele mai simple, cum ar fi trezirea la ore tîrzii de noapte, până la automutilare sau chiar, cea din urmă etapă – sinuciderea.

Subiectul a fost preluat de publicația Novaia Gazeta și s-a răspîndit treptat în Ucraina, Azerbaidjan, Letonia, Belarus, Kazahstan, România, Polonia, Bulgaria.

Sursă foto: novayagazeta.ru
Sursă foto: novayagazeta.ru

Una dintre știrile ce a produs multă panică a fost cea în care era anunțată sinuciderea a doi adolescenți din Chișinău, care s-au aruncat de pe un bloc cu mai multe etaje, ca urmare a accesării jocului sinistru.

Sursă foto: b1.ro
Sursă foto: b1.ro

Presa românească a preluat imediat subiectul. Televiziunile au început să difuzeze informații despre modalitățile de protejare a tinerilor de efectele acestui joc, făcînd totodată publice detalii ale condiţiilor jocului şi  sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească participanții. Pînă și instituțiile media serioase, precum Digi24 au scris despre asta: „Poliţia a identificat şase copii care au accesat jocul „Balena Albastră”. Cel mai mic are nouă ani”, sau “Tânărul implicat fără voie în „Balena Albastră”: Mulţi au sunat că vor să intre în joc”, sau “Ipoteză: Cine s-ar afla în spatele jocului „Balena albastră”.

Sursă foto: digi24.ro
Sursă foto: digi24.ro

Sursă foto: mediafax.ro

Se declanșase o isterie. Dar faptul că aproape toată presa scrie despre ceva, nu înseamnă și că acel ceva este adevărat. O situație destul de tristă – în goana după clickuri, audiență și popularitate, multe dintre canalele media au ales să denatureze informația, să traseze o legătură între „jocul morții” și cazuri ce nu aveau de-a face cu acesta. O știre de genul acesta a fost publicată de Ziarul de Iași, cu titul Cinci elevi de la școala Veronica Micle, sufocați în timp ce jucau „Balena Albastră”!

Veridicitatea informațiilor ce au circulat în presă nu a fost dovedită.

Subiectul a avut priză la public, fiind preluat ulterior chiar şi în discursul politicienilor. De cealaltă parte, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a declarat că „pînă acum există 54 de cazuri asociate Balenei Albastre, semnalate în România, dar în niciunul dintre acestea nu a fost confirmată oficial o legatură cu o comunitate online care să promoveze <>”. Cifrele sunt însă impresionante.

Potrivit monitorizării Facebrands, articolul care a înregistrat cel mai mare număr de interacțiuni pe Facebook, mai exact  21.410, a fost publicat de Adevărul : „Balena Albastră“, jocul care-i împinge pe adolescenţi la sinucidere. Reportaj incognito printre tinerii români atraşi în schema sinistră”. Urmează un altul, de pe site-ul Jurnalmm.ro: “BALENA ALBASTRĂ, jocul care a ucis deja ZECI de tineri. Declaraţii halucinante ale administratorului. AFLĂ CUM SE JOACĂ BALENA ALBASTRĂ” – 18.219 interacțiuni. Pe locul al treilea a fost un material Digi 24, ce conținea, de asemenea, informații eronate.

Curioase sînt efectele fenomenului fake news. Și înspăimîntătoare, deopotrivă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s