În Turcia, presa liberă a murit

Comparată cu situația din țări precum Rusia sau China și regiuni din America Latină, Asia, Belarus sau Africa, Turcia are și ea presa din ce în ce mai cenzurată de regim. Schimbarea din plan ideologic care a afectat libertatea presei turcești a apărut odată cu venirea în funcție a președintelui Recep Tayyip Erdoğan, în august 2014. Președintele nou ales și-a prezentat tendințele (parțial) absolutiste de conducere imediat după intrarea în funcție, respectiv faptul că va încerca să fie mai mult decât un președinte și că se va implica în situația politică, atât în cadrul guvernului, cât și în cadrul cabinetului, rolul prim-ministrului fiind exercitat doar în aparență.

Image result for erdogan
sursă foto: The Unz Review

Contextul în care libertatea presei din Turcia a devenit îngrădită a fost determinat de tentativa loviturii de stat din 15 iulie 2016, moment în care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan se afla în concediu. Acțiunea organizată de Consiliul Păcii – unul din grupurile militare ale armatei turcești – avea drept scop restabilirea ordinii în stat și respectarea drepturilor omului pe care militarii le considerau încălcate, s-a încheiat odată cu îndemnul președintelui ca populația să iasă în stradă. Deși considerată o tentativă de lovitură de stat, această acțiune a militarilor turci a produs foarte multe victime. În jur de 290 de persoane au decedat în urma confruntărilor din această perioadă, iar postul de televiziune național, TRT 1  a fost preluat temporar de armată.

 

Related image
sursă foto: b1.ro

Există însă și voci care afirmă că nu a existat o lovitură de stat în Turcia, ci doar o înscenare, un plan bine pus la punct al liderilor politici pentru câștigarea încrederii poporului, pentru ca atribuțiile președintelui să devină mult mai aplicative, intervenind în sectorul libertății civile și instaurând un model de guvernare mai autoritar.

De asemenea, în această perioadă de conflict, care nu a durat mai mult de o zi, întreaga Europă se afla sub semnul de News Alert, însă informațiile transmise de turci nu coincideau neapărat cu realitatea. Cu toate acestea, conflictele au fost lichidate în scurt timp și, pe lângă bilanțul cu sutele de morți au existat și numeroase arestări și demiteri: peste 2.500 de judecători arestați, aproximativ 500 de membri ai Diyanet și 3.000 de militari. Nici profesorii turci nu au scăpat de demiteri, fiind acuzați de legături cu presupusul personaj care a stârnit revolta din Turcia, Ferhullah Gülen, un scriitor și pedicator musulman auto-exilat, existând în acest sens peste 1.500 de demiteri ale profesorilor.

Related image
sursă foto: wn.com

 

Deși întreaga Europă privea cu îngrijorare manifestările prin forță din Turcia, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și-a arătat susținerea față de guvernul lui Erdogan, mai ales în condițiile în care o bună parte a minorității turce se află în Germania. Nu același lucru a fost susținut și de Statele Unite ale Americii, care și-au făcut publică îngrijorarea cu privire la evenimentele sângeroase din Turcia.

Potrivit unui raport al organizației Reporteri Fără Frontiere, „Turcia a devenit cea mai mare închisoare pentru jurnaliști!”, dar de la această statistică nu lipsesc nici celelalte țări ale lumii. Problema cea mai mare care amenință în acest moment presa internațională este aceea a spionajului online, iar în acest sens au existat două atacuri cibernetice de mare amploare numai în acest an. Tot rușii sunt considerați a fi în spatele acestor atacuri cibernetice.

 

reporters without borders

 

Cea mai mare lovitură acordată libertății presei, mai ales, a fost organizarea referendumului din luna aprilie 2017, fiind aprobată modificarea Constituției, Turcia devenind dintr-un stat cu un regim parlamentar, un stat cu un regim prezidențial. Erdogan va putea extercita două mandate consecutive în Turcia, iar funcția de vice-președinte, și așa doar în teorie exercitată, a devenit inexistentă. Președintele devine astfel, persoana cu puteri absolutiste, mai ales în ideea în care Turcia își dorește să atingă gloria din perioada Imperiului. Unde mai adăugăm și faptul că președitele turc își poate exprima în mod liber aparteneța și afiliera la un partid politic și că a numit un număr foarte mare de judecători. Cumva, în Turcia, puterea executivă, legislativă și cea judecătorească sunt controlate de președinte.

Nu doar lovitura de stat a cenzurat jurnaliștii. Încă din 2015 au existat tentative de îngrădire a libertății presei, iar în 2016, într-un miting organizat pentru a se respecta această libertate de exprimare, poliția turcă a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Cei peste 1.000 de participanți la miting au fost luați în vizor și în cazul tentativei de lovitură de stat și, pe fondul acestor evenimente, peste 150 de jurnaliști au fost arestați atunci.

Peste tot se vorbește despre moartea presei scrise, însă în Turcia această realitate se propagă în toate mediile în care activează jurnaliștii. Astfel, numai anul trecut au fost desființate peste 170 de instituții de presă (ziare, posturi de televiziune, reviste, agenții de știri), aproximativ 3000 de jurnaliști având îngrădită libertatea de exprimare.

sursă foto Jay Banks
Sursă foto: Jay Banks

 

Concluzionând, ne putem aștepta la ce e mai rău în Turcia, iar populația, în avântul fanatic de susținere al lui Erdogan, a uitat că presa urmărea până la urmă respectarea intereselor lor, în calitate de cititori. Nicăieri în lume unde există o presă puternică, necontrolată de regim, populația nu e oarbă. Trebuie doar să știi să discerni între ce citești și de la ce instituții de presă citești, or în cazul în care pluralismul presei nu există, iar articolele sunt cumva „dicatate” de regim, nu poți avea o idee de ansamblu. Până la urmă, așa cum „suntem ceea ce mâncăm”, SUNTEM CEEA CE CITIM!

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s