Nu se mai joacă copii ca altădată.

Anual, zeci de balene eșuează, acest fenomen se petrece în general la masculii singuri iar cercetătorii asociază acest faptu cu sinuciderea.

De aici provine numele deja celebrului joc Balena Albastră, un trend online cu origini în Rusia care aparent instigă la sinucidere.

Jocul este bazat pe relația dintre participanți și administratori constând  într-o serie de task-uri transmise jucătorilor de aceștia , pe o perioadă de 50 de zile. La sfârșitul celor 50 de zile tinerii implicați sunt influențați spre sinucidere.

58de3d63b1f09_1490959715_0

Provocările primite sunt variate însă, din câte se vehiculează pe internet, au ca scop inducerea unei stări de tristețe, depresie și de angoasă.

Modul în care funcționează jocul este simplu, fiecare participant primește un administrator unic ce le transmite instrucțiuni.

Sarcinile trebuie urmate întocmai și utilizatorii ce pretind că au completat un task trebuie să dovedească prin fișiere video sau poze.

Dacă participanții refuză atunci se trec la amenințări și presiuni ce vizează atât pe cei implicați dar și familia lor.

Este foarte ușor să aflii informații despre cineva în zilele noastre, în principiu oamenii oferă gratuit aceste informații despre familie, prieteni și locurile pe care le frecventează, iar așa-numiți administratori nu fac decât să se folosească de naivitatea tinerilor până și Anonymus au postat un video despre aceste lucruri.

Puține cazuri pot fi legate direct de acest fenomen, iar presa internațională, din dorința de audiență, asociază tot mai des sinucideri cu acest notoriu joc.

Mediul online, fără îndoială, este casa unor indivizi bolnavi, iar rapiditatea cu care circulă informațiile pe internet le permite să infuențeze oameni, în speciali tineri, care din dorința de atenție se angajează în tot felul de provocări stupide și conversații periculoase ce pot conduce uneori spre o concluzie tragică.

Nimeni nu poate nega capacitatea aceasta a unora de a folosi internetul pentru a influența, dar asta nu înseamnă nicidecum că fiecare sinucidere din 2013 până acum este legată de fenomen.

Știrile false au creat panică în rândul părinților și au contribuit la viralitatea trendului care s-a dovedit a fi pornit de un tânăr rus de 21 de ani ce acum se află după gratii.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s