Știrile externe rămîn o necunoscută în cursa pentru informare

Indiferent că citim un ziar ori o revistă, că ne uităm la un jurnal de știri sau că ascultăm unul, știrile din afara granițelor României sînt prezentate pe repede-nainte, astfel încît ai impresia că nici nu au fost spuse. 1-2 minute, o prezentare generală în care sînt povestite niște imagini și cam asta e. Lipsa de personal specializat și lipsa banilor pentru o prezentare de la fața locului ajung fie să creeze subiecte flash, fie să apară informații eronate sau care nu prezintă interes. Să fie vorba despre o deprofesionalizare a jurnalismului?

image001

Una dintre știrile ce apar în secțiunea externe a site-ului Mediafax este despre Angela Merkel. Știrea este construită în jurul unui “gest” făcut de aceasta în cadrul Summitului G7, apare și un printscreen a unei reacții de pe Twitter și o declarație citată de pe site-ul publicației germane Süddeutsche Zeitung și… cam asta este știrea.

  În aceeași secțiune. următoarea știre este despre fostul dictator militar al Panama care a decedat în urma unei operații pe creier pe care a suferit-o la începutul acestui an. Articolul este preluat de la cei de la BBC, dar nu prezintă decît vîrsta la care a murit și o declarație a președintelui  panamez Juan Carlos Varela luată, bineînțeles, de pe Twitter: ”Moartea lui Manuel A. Noriega pune capăt unui capitol al istoriei noastre”. 

Agenția de știri Agerpres pare că are o viziune mai serioasă asupra evenimentelor internaționale. Știrile de aici sînt mai dezvoltate, au declarații și prezintă mai multe informații de backgroundși deoarece subiectele sînt mai pe larg prezentate, sînt preluate de alte publicații, cum ar fi jurnalul.ro.

image001

Publicații cum ar fi Ziarul Evenimentul încearcă să atragă cititorii atunci cînd vine vorba despre internațional prin diverse poze și videoclipuri preluate de pe site-uri de socializare sau frînturi din știri, dar nu aduc o noutate, la fel ca în cazul multor alte ziare, explică simplele imagini, aduc în corpul presupusei știri un printscreen de pe un site de socializare și astfel apare o știre despre ce se întîmplă în afara României.

image001

Nici posturile de televiziune și de radio nu sînt de lăudat la acest capitol. De cele mai multe ori, în cadrul jurnalelor de știri evenimentele internaționale sînt prezentate la final cît mai pe scurt, în genul ”am auzit că…”.

http://www.stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=61888385&section=6&video_section_id=

Pe pagina web Digi24, secțiunea de externe este mai dezvoltată decît ce am întîlnit pînă acum, iar știtile au un alt ton de prezentare.

image001

http://www.digi24.ro/embed/stiri/externe/mapamond/donald-trump-a-ajuns-in-arabia-saudita-a-primit-cea-mai-inalta-distinctie-a-tarii-728137?video=0&width=570&height=320

Radio France International se alătură în cursa știrilor externe serios și subiectele pe care le tratează pentru public sînt detaliate, cu intervenții specifice pentru fiecare articol.

Evenimentele ce au loc în afara țării sînt privite de cele mai multe ori ca o fata morgana și sînt tratate la modul general. Neseriozitatea sau lipsa de profesionalism sînt descrierea perfectă pentru a ilustra această situație pentru majoritatea publicațiilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s