Sub protecția nopții așa cum fac hoții.

În luna februarie a acestui an, în România, aveau loc cele mai mari miscări stradale de la căderea comunismului în 1989, când dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat de la putere.

Cauza protestelor a fost un decret prin intermediul căruia penalitățile împotriva corupției ar fi fost anulate în anumite cazuri.

Deși decretul a fost abrogat, aproximativ jumătate de milion de români au continuat să protesteze în toată țara.

Despre ce au fost protestele?

La data de 31 Ianuarie, coaliția de conducere a țării a înaintat un decret sau ordin executiv,  prin care oficiali ce au făcut abuz în serviciu ar fi fost absolviți de vină, în cazul în care suma era mai mică de $50.000. Ordonat fără vreo părere din partea parlamentului, decretul ar fi condus la încetarea investigațiilor asupra unor fapte de corupție, la eliberarea oficialilor închiși din aceste cauze și ar fi blocat orice alte măsuri prin care vinovații să fie aduși în fața justiției.

Bineînțeles că scuza Prim Ministrului Sorin Grândeanu, afiliat PSD, a fost bine pregătită acesta comentând că măsurile au fost luate pentru a alinia câteva legi cu constituția și pentru a reduce aglomerarea închisorilor.

Adevăratul motiv a fost evident acela de a-l absolvi de vină pe președintele PSD Liviu Dragnea, ce este bănuit a fi fraudat în jur de 28.000 de euro, acestă investigație blocându-i calea spre a deveni prim ministru.

Pe lângă legea în sine ce contrazice însăși principii constituționale, românii au răbufnit din cauza modului în care partidul a acționat, decretul a fost discutat sub protecția nopții, asa cum fac hoții.

Corupția este o problemă omniprezentă în România iar această ordonanță a fost picătura ce a umplut paharul.

Principalul motor al protestelor au fost tinerii, cei care și-au dat seama că România, țara în care vor să-și construiască un viitor, este condusă pe un drum alunecos fără de întoarcere.

Înarmați cu pancarte, steaguri și curaj, oamenii au ieșit în stradă în marile orașe ale României pentru a dovedi tuturor că nu suntem orbi și nu acceptăm hoția pe față.

La nivel european, este evident că suntem una dintre cele mai corupte țări ale uniunii, încă din anul 2007 în care am aderat.

Între anul 2014 și 2016, mai bine de 2000 de indivizi au fost acuzați de fapte de corupție și abuz de putere, printre care se enumeră și un fost prim ministru, cinci miniștrii, 16 parlamentari și 5 senatori.

646x404

Era clar că această lege vine doar în favoarea lor și nicidecum în favoarea poporului.

Adevărat, nu toți cei prezenți la mișcările stradale aveau cunoștiințe despre adevăratul motiv al protestului, iar PSD s-a folosit de acest fapt pentru a blama populația stârnind și mai multă ură din partea maselor.

Într-un final ce am învățat din aceste lucruri petrecute la sfârșitul iernii lui 2017 este că românii nu mai baga capul în pământ, în sfârșit suntem capabili să ieșim în față și să ne opunem celor ca Dragnea căutând doar binele poporului.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s