Turcia: moartea presei vs nașterea unei dictaturi

Pe 15 iulie, 2016, în Turcia, a avut loc o tentativă de stat, care s-a soldat cu 232 de morți și aprox. 1.541 de răniți, moment în care președintele turc se afla în concediu.

At Least 90 Killed in Attempted Military Coup in Turkey

armata_turcia_lovitura_75873300

Președintele Recep Tayyip Erdogan a cerut ca toți cei neloiali sistemului, să fie pedepsiți. Astfel, autoritățile turce le-au interzis cadrelor didactice universitare să călătorească în străinătate. De asemenea, aceștia au suspendat licențele a 21.000 de profesori din învățămîntul universitar, ceea ce, potrivit Bloomberg, numărul persoanelor suspendate din funcție s-a ridicat undeva la 60.000.

Dar pe lîngă toate aceste conflicte care au pus Turcia în alertă, în urma bilanțului cu morți au existat mai multe arestări și demiteri din funcție. Peste 2.500 de judecători au fost arestați, 500 de membri ai Diyanet și 3. 000 de militari. Profesorii turci au fost demiși, fiind acuzați că au legături cu personajul care a stîrnit această oroare în Turcia, iar Ferhullah Gulen (scriitor și predicator musulman) a fost auto-exilat.

De cealaltă parte, Europa se arăta profund îngrijorată de situația Turciei, iar Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și-a arătat sprijinul și susținerea față de guvernul lui Erdogan.

Într-un articol publicat de cotidianul Gândul, se relata cenzurarea presei turce de către un tribunal, pe baza unor amenzi usturătoare, către cei care încălcau regulile.

„Un tribunal a interzis presei turce să prezinte lucrările comisiei parlamentare de anchetă asupra acuzațiilor de corupție care vizează patru foști miniștri ai regimului islamo-conservator, în numele respectării prezumției de nevinovăție” relata AFP.

Censored press

Astfel, Erdogan a dat startul unei cenzuri în rîndurile presei, îngrădind-o și sufocînd-o încetul cu încetul, împrăștiind teroare în populația turcă, acea populație care l-a adus pe acest extremist în funcția de președinte, de conducător și reprezentant al țării.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s