Un singur protest – mai multe perspective

Cunoscut neoficial și sub denumirea de „Tineriada” sau #rezist, protestul care a izbucnit în ianuarie 2017 este considerate drept „cel mai mare protest din ultimii douăzeci de ani din România”.

Protestele de stradă din perioada 18 ianuarie 2017-începutul lunii martie au fost  împortiva Ordonanței de Urgență (OUG) 13/2017. Motivul pentru care cetățenii au protestat a fost din cauza prevederilor pe care acest act normativ le presupunea, și anume: Legea privind grațierea și modificarea Codului Penal.

Posturile de televiziune au difuzat materiale de la fața locului, emisiuni de talk-show și filmări cu desfășurarea faptelor. Relatarea evenimentelor de la diferite canale TV s-a făcut diferit, perspectivele erau diferite, iar în abordările lor era vădit vizibilă o implicare politică. Așadar, unele posturi de televiziune precum Digi 24 și Pro TV au difuzat materiale prin care era prezentată situația din diferite zone ale țării, București, Timișoara, Cluj, Iași, Galați etc. Totodată, s-a prezentat numărul persoanelor de la proteste, iar maniera de abordare a fost, una neutră, sau, să zicem, „una pozitivă”. Pe data de 04 februarie, pagina de web a TVR 1 a avut următoarele http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=136823“>titluri și acutalizări:

A fost seara recordurilor la protestele de stradă. În jur de 170.000 de oameni au ieşit în stradă la Bucureşti şi peste 300.000, în toată ţara. Protestele au început, în Capitală, cu cele ale copiilor, şi au culminat cu momentul de la ora 22.00, când în toată Piaţa Victoriei s-a auzit imnul ţării, “Deşteaptă-te, române!”.

O abordare asemănătoare a avut-o și Digi 24:

Imagine de neuitat în cea de-a 13-a seară de proteste la Guvern. Manifestanţii au format un uriaş tricolor după ce – în urmă cu o săptămână, – au luminat Piaţa Victoriei. Dincolo de acest moment memorabil, cei 70.000 de oameni au cerut demisia Guvernului. Mulţi dintre ei n-au ratat nicio manifestaţie şi spun că vor ieşi în continuare în stradă, până când România va avea un nou Executiv.

După cum putem observa, maniera de expunere a faptelor nu este atît de obiectivă, preferînd să adauge evenimentelor o perspectivă pozitivă și de amploare.

Spre deosebire de știrile difuzate de TVR 1 și Digi 24, posturile de televiziune Antena 3 și România TV au prezentat faptele într-o manieră diferită, la polul opus.

Așadar, în perioada protestelor, la postul de televiziune Antena 3 s-a vorbit despre „instigarea la violență”, despre lovitura de stat venită din partea președintelui Klaus Iohannis. În cadrul emisiunii Sinteza Zilei, Mircea Badea merge la protestele de la Palatul Cotroceni și relatează din mijlocul mulțimii. Din toate răspunsurile protestatarilor, se poate observa că toți susțin aceeași opinie, niciunul dintre ei nu are un punct de vedere diferit și toți își doresc demiterea președintelui, acuzînd-ul pe acesta vinovat de tot ce se petrece în țară.

Totodată, România TV a avut o abordare nu foarte diferită de postul de televiziune Antena 3, aceștia considerînd că singurul vinovat pentru izbucnirea acestor proteste și pentru amploarea pe care au căpătat-o, nu este altul decît președintele Klaus Iohannis. Pe data de 22 ianuarie, președintele a venit în Piața Universității pentru a se alătura manifestanților. Acest fapt a alimentat revolta manifestanților și, mai mult decît atît, a posturilor de televiziune cu același caracter. Drept urmare, prin materialele difuzate, România TV a susținut că: „Iohannis forţează o lovitură de stat“, „Iohannis este amendabil, suspendabil, arestabil“, „Cum se încearcă destabilizarea ţării la nivel înalt“.

protest 2

protest

După cum putem observa în exemplele de mai sus, obiectivitatatea știrilor a fost uitată în aceste materiale jurnalistice. Pe de o parte, unele posturi de televiziune au oferit caracteristici pozitive protestelor, subliniind prin cuvinte ca – „neuitat”, „memorabil” –  întîmplările petrecute. Pe de altă parte, celelalte posturi TV Antena 3 și România TV s-au situat la extrema cealaltă. Deși spuneau că președintele instigă la violență, ele dezvoltau, în fapt, această acțiune.

 

Sursă foto 1: adevărul.ro

Sursă foto 2: adevărul.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s