Victoria unui președinte „teribil”

Francezii s-au găsit, în două rînduri, față-n față cu cea mai mare și importantă decizie din viața lor, iar asta s-a văzut în cele două tururi de prezidențiale. Deși pe buletinul de vot au fost înscriși 11 candidați, doar 4 dintre ei aveau mari șanse să ajungă și-n turul al doilea. În primul tur, doar 4-5 nume contau, printre care Emanuel Macron și Francois Fillon – poziționați pe centru stînga și respectiv dreapta. Jean-Luc Melenchon și Marine Le Pen.

alegeri-franta-605x

Analizele arătau că, în rîndurile francezilor, există mulți indeciși. Unii dintre ei una spun, alta fac. Astfel, la ultima emisiune TV, fiecare candidat la prezidențiale a ținut un discurs pentru cei indeciși.

În urma primului tur, victoriile au aparținut candidaților Marine Le Pen și Emmanuel Macron, iar asta le-a dat șansa să se confrunte într-un al doilea tur, care avea să se desfășoare pe 7 mai. Astfel, francezii, au ales să lase deoparte vacanțele, ieșirile în oraș pînă tîrziu, în noapte, și să urmărească cu însuflețire alegerile. Cine avea să fie noul președinte? Un candidat extremist sau unul care avea să-i scoată din umbră și să le redea speranța, încrederea, curajul?

alegeri

Emmanuel Macron a cîștigat detașat alegerile, obținînd 66,06 la sută din voturile exprimate, fiind votat mai ales de francezii din diaspora. În SUA, New York, Boston și Canada, acesta a obținut peste 90%. Contracandidata sa, Marine Le Pen, a fost votată de 33,94% dintre francezii care au fost la urne. Aceasta și-a acceptat înfrîngerea, zicînd că a pierdut o luptă, nu tot războiul. În turul al doilea al prezidențialelor din Franța, s-a înrregistrat o prezență la vot de 75%.

În primul său discurs după anunțarea rezultatelor, Emmanuel Macron a spus că va apăra Franța „interesele ei vitale, imaginea ei, mesajul pe care îl reprezintă. Îmi iau acest angajament în fața voastră. Voi apăra Europa, destinul comun al popoarelor de pe continentul nostru. În joc e civilizația noastră. Să iubim Franța începînd din această seară. Pentru cei cinci ani care vin, vreau să mă pun în slujba ei cu umilință, devotament și hotărîre. Trăiască Republica, trăiască Franța”, a declarat președintele.

macron_pdt3

Emmanuel Macron este un președinte atipic, iar cînd spunem acest lucru ne gîndim, poate nu în ordinea asta, dar totuși: este un președinte tînăr, are (DOAR) 39 de ani, s-a căsătorit cu Brigitte pe cînd ea avea 54 de ani, iar el doar 29. A fost secretarul literar al filozofului Paul Ricouer (1913 – 2005), a fost bancher de afacer pentru Rothschild, a fost ministrul economiei în guvernul socialist al lui Francois Hollande și a creat din „nimic” mișcarea politică En marche! și s-a gîndit că-i sunt suficiente 365 de zile ca să ajungă conducătorul Franței.

2017-04-22t170739z_920160331_rc1adcf7e720_rtrmadp_3_france-election-macron

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s