Franța a câștigat, Emmanuel Macron președinte!

Șfârșitul lunii aprilie a reprezentat pentru Franța numărătoare inversă cu privire la viitorul acestei țări pe care cetățenii urmau să-l stabilească. În acest sens, pe 23 aprilie s-au desfășurat alegerile prezidențiale.

Pe buletinul de vot erau înscriși 11 candidați, iar dintre aceștia, Emmanuel Macron, Francois Fillon, Jean-Luc Melenchon și Marine Le Pen aveau mari șase să ajungă în turul doi de scrutin.

2048x1536_fit_francois_fillon_marine_pen_emmanuel_macron_jean_luc_melenchon_23396900.jpg

Sursa foto: economica.net

Cu toate acestea, Emmanuel Macron și Marine Le Pen au avut onoarea de a se lupa în cel de-al doilea tur de vot.

Cum nu există pădure fără uscătură, așa există și cetățeni indeciși la fiecare votare. Nu se putea preconiza un câștigător în urma celui de-al doilea tur de vot.

Un fapt identificat atât de opinia publică cât și de presă a fost inexistența vreunui candidat din cele două partide tradiționale din Franța, socialiștii și republicanii. Francezii aveau de ales dintre o extremistă de dreapta, supranumită pe durata campaniei și „spaima Europei” și un președinte care nu se potrivea deloc tiparelor clasice, dar care promitea o mai bună cooperarea pe plan internațional cu statele din Uniunea Europeană.

gds.ro_

Sursa foto: radioiasi.ro

După desfășurarea alegerilor din data de 7 mai, președintele ales de francezi a fost liderul mișcării En Marche!, Emmanuel Macron. Acesta a învins-o pe contracandidata lui, Marine Le Pen cu 66,06% din voturile exprimate. Președinta Frontului Național obținând doar 33,94%.

636294106507807819-AFP-AFP-O24DT.jpg

Sursa foto: usatoday.com

Spre bucuria celor 20,7 milioane de francezi care l-au votat pe Emmanuel Macron, cel mai tânăr președinte al Franței (39 de ani) după Louis-Napoleon Bonaparte a declarat că: „Voi apăra Franța, interesele ei vitale, imaginea ei, mesajul pe care îl reprezintă. Îmi iau acest angajament în fața voastră. Voi apăra Europa, destinul comun al popoarelor de pe continentul nostru. În joc e civilizația noastră. Să iubim Franța începând din această seară! Pentru cei cinci ani care vin, vreau să mă pun în slujba ei cu umilință, devotament și hotărâre. Trăiască Republica, trăiască Franța!”

brigitte-macron-emmanuel-macron-investiture-louis-vuitton_5879019

Sursa foto: lexpress.fr

Prezența la vot a fost mai mult decât satisfăcătoare, 75% din populația Franței s-a prezentat la urnele de vot. Câteva statistici susțin că prezența la vot a crescut în a doua parte a zilei de 7 mai, când, francezii s-au trezit și au decis să nu se lase conduși de o  candidată cu viziuni liberale, votând un tânăr cu viziuni pro-europene.

Pe durata campaniei electorale, Emmanuel Macron a acuzat Kremlinul că o susține pe contracandidata sa, Marine Le Pen. Acest lucru este credibil având în vedere  viziunile statului rus aflate în contradictoriu cu viziunile actualului președinte al Franței, pro-european. Iar Rusia, desigur, neagă aceste acuzații.

58d7cf19-030a-4c76-993a-51203ec742dc

Sursa foto: tvn24.pl

Prima întâlnire dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin, președintele Rusiei a fost extrem de interesantă. Președintele Franței a acuzat canalele de televiziune Russia Today și Sputnik de propagandă și manipulare. Acest lucru a fost un act de curaj având în vedere faptul că aceste lucruri au fost spuse cu Vladimir Putin Alături. Așadar, Emmanuel Macron dovedește că are „cojones” și îl folosește fără să aibă vreo reținere atunci când este necesar.

DBBmai2XYAAU5gR

Sursa foto: twitter.com

Oare a prins Franța glas?

Sursa foto cover: divinity.es

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s