Emmanuel Macron, the new president of France

Alegerile prezidenţiale din Franţa din 2017 s-au desfăşurat în două tururi de scrutin: primul, pe 23 aprilie, iar al doilea între primii doi candidaţi, la 7 mai 2017. În urma alegerilor, a fost ales preşedinte Emmanuel Macron, candidatul formaţiunii En Marchel.

Pe buletinul de vot erau înscriși 11 candidați, iar dintre aceștia, Emmanuel Macron, Francois Fillon, Jean-Luc Melenchon și Marine Le Pen aveau cele mai mari șanse să ajungă în turul doi de scrutin.2048x1536_fit_francois_fillon_marine_pen_emmanuel_macron_jean_luc_melenchon_23396900

Dintre aceştia doar Emmanuel Macron și Marine Le Pen au reuşit să ajungă în turul doi, iar către final cel care ies triumfător este Macron cu 66% de voturi. Emmanuel Macron are 39 de ani şi a fost bancher de investiții, acesta a reprezentat o  surpriză și o răsturnare fericită de situație, în contextul în care acesta intrase de curînd în politica  Franței.

Campania electorală a acestuia a fost marcată de  numeroase scandaluri şi controverse ce aveau legătură atît cu viaţa privată, cît şi cu cea profesională, dar cu toate acestea s-a menţinut pe poziţii şi a dezminţit tot ce apărea în neregulă despre el.

Principalele promisiuni au fost bazate pe economie, realizându-şi o agendă internă pro-business : reduceri fiscale pentru corporaţii, o poziţie flexibilă privind durata săptămînii de lucru, reducerea şomajului, investiţii pentru reconversie profesională, sprijin pentru energie regenerabilă şi modernizarea infrastructurii.

“Sute de tineri – care se autointituleaza “militanti anti-fascisti” – s-au adunat duminica seara in piata Bastiliei, imediat dupa anuntarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidentiale. Furiosi ca Marine Le Pen a ramas in cursa, protestarii au amenintat ca organizeaza o “noapte a baricadelor”. Iar ciocnirile cu fortele de ordine nu s-au lasat asteptate.” – ştirile Pro Tv

Din punctul meu de vedere, aceste alegeri sunt cel mai important eveniment politic din ultimii 20 de ani în Europa: de la crearea Euro incoace, tocmai datorita faptului ca pot insemna finalul unui ciclu, acela al constructiei europene. Niciodata nu s-a scris atat de mult in presa internationala despre vreo runda de alegeri. Acest scrutin poate determina soarta intregii Europe, el poate schimba radical starea de lucruri actuala.

Surse: http://www.economica.net

http://www.wikipedia.org

http://www.stirileprotv.ro

http://www.youtube.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s