Europa răsuflă uşurată după alegerile din Franţa

Am devenit obișnuiți, de ceva timp încoace, să privim cu neîncredere sondajele de opinie, după lecția dată la Brexit, atunci cînd astăzi Marea Britanie decidea să staționeze în Uniunea Europeană, iar mîine  vota Brexit-tul,  dar și în cazul Donald Trump, acolo unde votul popular a înclinat vădit în favoarea lui Hilary Clinton (3 milioane de voturi diferență), dar repartiția teritorială l-a avantajat pe noul președinte al Statelor Unite ale Americii.

În ceea ce priveşte Franţa, institutele de sondaje nu s-au înşelat.

În cursa prezidenţială au fost cap de listă 11 candidați, iar dintre aceștia, Emmanuel Macron, Francois Fillon, Jean-Luc Melenchon și Marine Le Pen erau cei mai cotaţi în a ajunge în turul doi de scrutin.

2.jpg

sursă foto: http://www.economica.net

Trecînd de prima etapă a alegerilor, Emmanuel Macron și Marine Le Pen au ajuns contracandidaţi în cel de-al doilea tur de vot.

Pentru prima dată in ultimii 60 de ani, nici unul din candidaţii partidelor tradiţionale nu reuşeşte să intre în turul doi.

În ceea ce privește meniul Franței, lucrurile par, pentru moment, că s-au așezat cum trebuie, iar Emmanuel Macron și-a ocupat pe merit scaunul prezidențial, cîştigînd alegerile cu 66,06 % din voturi. Mulți ar da vina pe norocul începătorului, pe cînd alții s-ar băga în foc pentru alegerea făcută.

Emmanuel Macron este fostul ministru al Economiei în Guvernul Socialis Valls 2, din care s-a retras pentru a-și înființa propriul partid și a candida la Președinție. În vîrstă de 40 de ani, acesta s-a lansat pe postul de candidat ce “reunește stînga și dreapta, le împacă și acoperă prăpastia dintre ele, îmbrățișînd poziții eurofile (se declară singurul candidat pro-european din alegerile prezidețiale franceze).”

1

sursă foto: http://www.adevărul.ro

Mai înclinat spre menținerea relației transatlantice decît toți ceilalți candidați, Macron a respins vădit o apropiere de Rusia, spre deosebire de ceilalți contracandidați principali, ultranaționalista Le Pen (finanțată de Rusia lui Putin) și republicanul Fillon (prieten și apropiat al președintelui rus).

Marine Le Pen,  contracandidata acestuia  la cel de-al doilea tur al scrutinului, poreclită  „spaima Europei” pe durata  alegerilor, s-a ales cu o înfrîngere ce a constat în 34% din voturi.

58d7cf19-030a-4c76-993a-51203ec742dc

sursă foto: tvn24.pl

nn

sursă foto: ww.ştirileprotv.ro

Cristina Hermeziu nota în articolul „Emmanuel Macron. Singurătatea unui preşedinte” următoarele: „În duminica votului s-a mers la urne în familie, ca la… biserică, odinioară. Prezidențialele sunt în Franța une grande messe, un ritual ecumenic, adică un exercițiu individual și colectiv masiv, democratic, pasionant și pasional. E statistic, francezii cu drept de vot votează la prezidențiale în proporție de aproximativ 80%.”

Zis şi făcut. 75% din populaţia Franţei a mers la vot şi a reuşit să ţină departe de fotoliul prezidenţial un activist cu profunde ideologii  anti-liberale.

Nu a fost de mirare cînd s-a speculat că liderul Kremlinului ar fi încercat, prin atacuri cibernetice, să schimbe cursul voturilor, în defavoarea lui Macron. Lucru care nu miră pe nimeni, luînd în considerare faptul că liderul de 40 de ani s-a erijat într-un susţinător al valorilor europene şi a criticat adesea acţiunile întreprinse de Rusia.

Cum asta nu ar fi de ajuns, amestecului Moscovei în alegerile din Franța poate fi argumentat şi de implicarea celor două state în războiul din Siria, la capete diamentral opuse, precum și contrazicerile cu referire la războiul din Ucraina.

Federația Rusă a adus acuzaţii echipei de campanie a lui Emmanuel Macron, cum că ar încălca libertatea presei, atunci cînd jurnaliștilor ruși li s-a refuzat accesul la diverse evenimente. Președintele Franței s-a justificat, spunînd despre canalele ruseşti că se ocupă cu propagandă.

DBBmai2XYAAU5gR

sursă foto: twitter.com

Cum sfera politică este departe de a fi un loc paşnic, în cele ce urmează vom vedea cum va arăta politica lui Emmanuel Macron într-o lume  pictată în culori opuse celor susţinute de el. Pînă la urmă, în ochii multora el reprezintă „un copil teribil care tocmai a făcut cea mai mare năzbâtie din viața lui: a ajuns președintele Franței.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s