Împotriva dezinformării, francezii au ales să meargă „ensemble”

Alegerile pentru funcția de președinte al Franței s-au încheiat pe 7 mai 2017, atunci când Emmanuel Macron, cel mai tânăr lider politic al Franței din toate timpurile a ieșit învingător în fața contracandidatei sale, Marine Le Pen.

Deși inițial în cursa pentru președinție s-au înscris opt candidați din diferite formațiuni politice, cei trei mari favoriți pentru această funcție au fost, încă din primele sondaje, Marine Le Pen, Emmanuel Macron și François Fillon. François Fillon venea din partea Republicanilor, Marine Le Pen era membră a Frontului Național, iar Macron, reprezentantul formațiunii politice En Marche!.

Primul tur al alegerilor a avut loc pe 23 aprilie, în această cursă fiind angrenați:

wikipedia

 

În urma alegerilor din primul tur, așa cum aminteam și puțin mai sus, Marine Le Pen și Emmanuel Macron au ajuns să lupte pentru cea mai înaltă funcție în stat. Așa se face că discursurile acestora din camapanie erau total diferite și în timp ce Marine Le Pen și-a făcut clare intențiile sale antiglobalizare și antieuropene, tânărul candidat a manifestat un spirit centrist, proeuropean, singura lui legătură cu politica fiind de dată foarte recentă, adică din momentul în care a fost ministru în Guvernul din timpul lui Hollande.

 

Image result for emmanuel macron si marine le pen
sursă foto: Cvlpress.ro

 

Pe fondul alegerilor din alte țări, cum este cazul Statelor Unite ale Americii, Olanda, Cehia, Norvegia și Serbia, la care s-au mai adăugat și valurile de refugiați, situația Franței era imprevizibilă. Criza refugiaților, mai ales, a dat naștere unui spirit puternic naționalist în foarte multe state, în Germania, Ungaria sau Austria fiind chiar încurajate formele extemiste.  Numai Olanda se declara a fi împotriva extremismului, după ce alegerile din luna martie 2017 au fost încheiate cu victoria liberalului Mark Rutte în fața adversarului său politic extremist, Geert Wilders. Nici Turcia nu a făcut mai ușoară corvoada alegerilor, alimentând populația turcă din Germania sau Olanda să creeze tensiuni.

Image result for campanie electorala franta
sursă foto: News.ro

 

Deși a câștigat alegerile, Macron a avut o campanie destul de grea, mai ales în contextul în care echipa sa de campanie s-a confruntat cu un atac cibernetic, pus pe seama rușilor. Și atacul cibernetic nu a existat doar o singură dată, ci de cinci ori, primul dintre acestea fiind sesizat în luna ianuarie a anului curent. De altfel, după câștigarea alegerilor, Emmanuel Macron nu s-a sfiit să-i spună verde în față liderului rus, Vladimir Putin, că știe de implicarea sa în această campanie și de faptul că mai știe și de manipularea presei care a existat în această perioadă.

 

Să nu mai vorbim și de puternicul val de reacții referitor la aspecte mai personale din viața lui Macron, respectiv vârsta înaintată a soției sale.

 

Zvonurile extrase se pare din serverele de campanie furate de hackerii ruși au fost acelea conform cărora Emmanuel Macron a avut o susținere financiară extrem de mare din parte ONG-urilor lui George Soros sau ale unor prinți din Arabia Saudită. Veridicitatea informațiilor însă a fost pusă la îndoială încă din primele clipe și astfel s-a constat faptul că au fost manipulate serverele de campanie ale lui Macron în așa fel încât să pară că există lucruri importante nespuse de către independentul cu un program pentru guvernare și de stânga și de dreapta.

Furia hackerilor ruși și atacurile cibernetice repetate au venit după ce Emmanuel Macron a apărut într-un articol al France Presse ca fiind împotriva Rusiei. Faptul că nu a fost de acord cu anexarea Crimeii de către Rusia a fost încă un motiv pentru care dezinformatorii ruși au încercat să schimbe cursul alegerilor prin compromiterea conturilor de e-mail ale echipei de campanie a lu Macron.

Cu toate acestea, presa din Marea Britanie și din alte țări și-a arătat susținerea tot față de Emmanuel Macron, publicații importante, precum The Times sau The Economist titrând următoarele:

  • „Votați bancherul. Le Pen nu a pierdut încă. Alegătorii ar trebui să se unească împotriva ei.” – The Economist

 

  • “Propaganda lui Putin – Emanuel Macron e cea mai recentă victimă a știrilor false” – The Times

 

  • „Putin awaits return on Le Pen investment” – Financial Times

 

  • „Le Pen, Putin, Trump: a disturbing axis, or just a mutual admiration society? The French presidential hopeful has made no secret of her admiration for Russia’s strongman leader, but her relationship with Trump is less clearcut” – The Guardian

 

  • French election: Why Vladimir Putin might want a Marine Le Pen victory – ABC

  • Why Putin and Trump both like Le Pen (opinion) – CNN.com

 

Dezbaterea electorală televizată ce a avut loc cu puțin timp înaintea alegerilor a scos la iveală două caractere puternice. Au existat replici dure atât din partea candidatului la funcția de președinte, Emmanuel Macron, cât și din partea celei ce avea în spate o tradiție politică din umbra tatălui său, Jean-Marie Le Pen, candidata Marine Le Pen.

Macron i-a replicat candidatei Marine Le Pen faptul că suferă de logoree, iar Le Pen l-a catalogat drept un copil al sistemului căruia i-a căzut masca. Cu siguranță că au existat și replici cu un substrat personal, de tipul:

„Doamnă Le Pen, strategia dumneavoastră este extraordinară, dar e normal, face parte din scenariu. Strategia dumneavoastră este să spuneţi multe minciuni, să vorbiţi de tot ce nu merge în ţară, dar nu propuneţi nimic” – Emmanuel Macron

Domnule Macron, nu te juca de-a profesorul şi elevul cu mine! Văd ca asta încerci să faci, dar cu mine nu merge. Este trist, ţara merită mai mult!” – Marine Le Pen făcând aluzie la relația sa cu fosta profesoară ce i-a devenit mai târziu soție.

 

 

 

Campania lui Emmanuel Macron s-a centrat pe deviza „Împreună, Franța!”, în timp ce Le Pen a mers pe ideea „Alege Franța”.

Image result for afis de campagne macron
sursă foto: Le Monde

 

Se pare că în final, francezii au ales să meargă cu Macron, iar acesta se dovedește a fi extrem de acid în lupta împotriva terorismului și dezinformării.

Până la proba contrarie, Vive la France!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s