Tentativă de lovitură de stat în Turcia

La 15 iulie 2016 a avut loc o tentativă de lovitură de stat în Turcia organizată de Consiliul Păcii, un grup de militari din cadrul Forțelor armate ale Turciei. Lovitura de stat a fost confirmată atât de prim-ministrul Binali Yildirim, cât și de președintele Recep Tayyip Erdogan care a chemat populația în stradă. În această tentativă de lovitură de stat au murit cel puţin 90 de persoane iar 1.154 au fost rănite.

Erdogan este unul dintre  dintre fondatorii Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a convocat în luna noiembrie noi alegeri legislative, în speranţa că îşi va consolida controlul asupra ţării. Cauza acestora a fost faptul că în cadrul alegerilor parlamentare anterioare, ce avuseseră loc în luna iunie, acesta nu a reuşit să obţină majoritatea mandatelor, pentru prima dată de la sosirea sa la putere în anul 2002.

erdogan

În urma acestei tentative de lovitură de stat, aproximativ 50.000 de persoane au fost suspendate din funcţii sau arestate , în contextul în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susţinătorilor adversarului său, clericul musulman Fehtullah Gulen.

Această tentativă de lovitură de stat a avut multiple consecinţe. Una dintre ele este despre relaţia dintre Turcia şi Germania,  după tentativa de lovitura de stat din Turcia, Ankara acuză Berlinul că nu a condamnat destul de rapid şi decisiv lovitura de stat. Agravarea relaţiilor s-a produs şi între UE şi Turcia, existând temeri că Ankara ar putea renunţa la acordul privind limitarea imigraţiei, fapt ce ar duce la reizbucnirea crizei refugiaţilor. Anumiţi lideri occidentali au solicitat Uniunii Europene să încheie negocierile de aderare a Turciei la Blocul comunitar, în contextul adoptării noilor măsuri în urma tentativei de lovitură de stat.

O altă consecinţă a fost blocarea temporară a bazei aeriene de la Incirlik, folosită de forţele NATO pentru operaţiunile împotriva Statului Islamic, în urma unor zvonuri din presă privind o nouă tentativă de lovitură de stat. Totodată, autorităţile din Turcia au anunţat că vor închide 131 de instituţii mass-media. Lista instituţiilor care urmau a fi închise cuprindea trei agenţii de ştiri, 16 canale de televiziune, 23 posturi radio, 45 de ziare, 15 reviste şi 29 de edituri.

c2g9YjA0ZDJiZjljOTk5NmRjY2U5NzJkMmQ0Y2M0MGM4YmI=.thumb

 

Erdogan a dat startul unor multiple consecinţe în urma celor întâmplate, împrăștiind teroare în populația turcă, chiar daca datorită lor a ajuns în funcţia respectivă.

Surse: http://www.youtube.com

http://www.mediafax.ro

http://www.agerpres.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s