Campania de „epurare” a presei turce, pedagogia sistemului autoritar al lui Erdogan

Lumea modernă se confruntă actualmente cu o serie de schimbări constante. Deși, harta Europei este neschimbată, relațiile diplomatice între și în interiorul statelor se actualizează (reinventează) în permanență. Luînd în considerare Turcia ca exemplu, se poate distinge limpede  că reminiscențele Imperiului Otoman prind din nou rădăcini, manifestîndu-se în cadrul guvernării președintelui Erdogan.

Cu o rapidă ascensiune politică, Recep Tayyip Erdogan a devenit în 2014 președintele Turciei, ajungînd în zilele de azi, să pună bazele unui sistem de guvernare autoritar. Avînd la bază, școli de orientare islamistă, Erdogan a schimbat în timpul celor aproape patru ani de guvernare fața Turciei. În contextul loviturii de stat eșuate de anul trecut, auto-proclamatul democrat-conservator și-a instaurat o domnie absolută prin intermediul referendumului din aprilie 2017.

Astfel, răscoala militară din iulie 2016 a fost pentru Erdogan nu o „lovitură”, ci o șansă pentru a se impune ca fiind un lider solid și puternic de care Turcia nu se poate lipsi. La acea vreme, chiar au circulat prin presă opinii ale diverșilor comentatori politici, care catalogau răbufnirile armatei, drept o „făcătură” a însuși președintelui.

Lăsînd deoparte modul producerii ei, se pot observa limpede dorințele liderului turc: intrarea într-o nouă eră politică a Turciei, instaurarea unui regim totalitar particular. Iar în acest scop, s-a început o intensă și rapidă campanie de epurare în Turcia care să permită înlăturarea oricărui pericol. În cele din urmă, lanțul subjugării s-a răsfrînt și asupra presei.

145 de jurnaliști au fost închiși, iar mai multe trusturi de presă a fost lăsate fără licențe și însușite guvernului turc. Sint evidente motivele oprimării presei, împiedicarea prin orice mijloace a viitoarelor răbufniri, amuțirea criticilor, împiedicarea distribuirii unor informații contrare ideologiei actuale turce. Într-una din ieșirile sale publice, președintele turc declara „cărțile sînt mai periculoase decît armele” (potrivit Radio France Internationale). Erdogan consideră că informațiile difuzate de presă pot fi potrivnice planurilor sale dictatoriale. Sub aparenta arestare cauzată de insulta adusă regimului, se află disprețul și ura pe care acesta le nutrește vizavi de mass-medii și Internet pe care nu îl poate controla decît într-o mică măsură. Accesul limitat la informație al turcilor, reduce informarea corectă, obiectivă a populației.

Pe de altă parte, presa partizană condusă de apropiații și simpatizanții lui Erdogan facilitează parazitarea cu informații politice pro-autoritare, stimulînd propaganda dusă împotriva sa. În aceeași măsură, demiterea și închiderea unor jurnaliști, reprezintă arme folosite pentru descurajarea unui discurs legitim, obiectiv. Abordarea mioapă pe care Europa o are asupra politicii agresive a președintelui turc, stimulează încă o dată apariția acestor abuzuri.

Încetul cu încetul, Turcia va deveni surdă și mută în privința regimului Erdogan din cauza terorii pe care politica agresivă a instituit-o. În curînd, țara se va asemăna unui stat islamic din cauză că puținele urme de independență din mass-media, justiție și societate, vor fi eliminate în ritm alert. Rețeta aplicată de Tayyip Erdogan este o îmbinare de comunism și fascism întrucît se instituie un cult al personalității, iar asemeni fascismului, se promovează o ideologie politică radicală și autoritară, definită de un naționalism acerb. În acest cadru, presa nu are loc, iar amenințarea pe care aceasta o prezintă conduce la desființări ale ziarelor și arestări ale jurnaliștilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s