Libertatea presei, călcată în picioare în Turcia lui Erdogan

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a trimis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății presei, punînd accentul, în calitate de fost jurnalist, pe faptul că „este esențială capacitatea de a lucra independent”.

Organizația „Reporteri fără Frontiere” avertizează că libertatea presei este mai şubredă ca oricînd. „Potrivit mai multor rapoarte, jurnaliștii sunt intimidați – nu doar în regimurile autoritare – ci și în țări considerate democratice. Chiar în vecinătatea noastră, Turcia a devenit „cea mai mare închisoare pentru jurnalişti din lume”. Potrivit Centrului pentru Libertate din Stockholm, aproape 200 de jurnaliști au fost arestați și 150 instituții media au fost închise în urma loviturii de stat de anul trecut. Mulți jurnaliști sunt în închisoare și oprimați în China, Rusia, Belarus şi țări din America Latină, Africa sau Asia” mai adaugă Tajani.

h

sursă foto: http://www.paginademedia.ro

Încetarea libertăţii presei este argumentată cel mai bine prin atacuri efervescente la adresa presei, informaţii false, represiune şi triumful “liderilor forte” precum Donald Trump în SUA sau Recep Tayyip Erdogan în Turcia.

Cel din urmă preşedinte, Recep Tayyip Erdogan, venit la conducere în august 2014, și-a făcut cunoscute tendinţele extremiste de conducere imediat după intrarea în funcție, afirmînd că printre intenţiile sale se numără şi încercare de a fi mai mult decît un președinte și că se va implica în situația politică, atît în cadrul guvernului, cît și în cadrul cabinetului, rolul prim-ministrului fiind mai mult teoretic, decît practic.

4

sursă foto: http://www.cotidianul.ro

Libertatea presei a început să capete caracter opac încă din perioada tentativei de stat din  15 iulie 2015, perioadă în care preşedintele Turciei se afla în concediu.

Guvernele europene au fost dure în ceea ce priveşte încercările lui Erdogan de limitare a libertăţilor omului.

De atunci, Erdogan a lichidat opoziţia politică, precum şi jurnalişti, academicieni şi societatea civilă. Potrivit adevărul.ro, aproximativ 140 de ziare şi televiziuni au fost închise, peste 41.000 de oameni au fost arestaţi, iar circa 100.000 de oameni care munceau în serviciile publice au fost concediaţi.

61879562.jpg

sursă foto: http://www.ştirileprotv.ro

Guvernul a arătat cu degetul spre Fethullah Gulen, un puternic cleric musulman stabilit în SUA, dar acesta nu şi-a asumat acuzațiile care i se aduc. Binali Yildirim, prim ministrul Turciei a declarat : “Orice țară care îl adăpostește pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei și va fi considerată în război cu Turcia”.

Dincolo de puciul eşusat, efectele asupra mass-mediei nu au fost puţine. Un tribunal turc a decis plasarea în detenție preventivă a 17 jurnaliști suspectați de legături cu predicatorul Fethullah Gülen, aflat în exil în SUA și acuzat de Ankara a fi la originea puciului ratat, scrie The Guardian, care citează agenția de presă Anadolu. Jurnaliștii sunt urmăriți penal pentru apartenență la o “grupare teroristă”.

fethullah-gulen-60

 

sursă foto: http://www.fgulen.com

Cei care s-au opus  referendumul  lui Erdogan considerau că este antidemocratic şi că acesta ar indica drumul clar al preşedintelui către autoritarism.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel este de părere că abordarea Turciei legată de democraţie şi respectarea statului de drept este „foarte problematică“ dacă se va pune problema de o cooperare a acestei ţări cu Uniunea Europeană.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a adus critici virulente la adresa Germaniei, mai ales după interzicerea de către autorităţile locale germane a o serie de manifestaţii în susţinerea sa. El a acuzat Berlinul de „practici fasciste“ şi a acuzat pe cancelarul federal Angela Merkel, de faptul că Germania a fost gazdă pentru mai mulţi militanţi ai cauzei kurde şi presupuşi pucişti implicaţi în lovitura de stat eşuată din 15 iulie anul trecut din Turcia.

1215merkel01

sursă foto: http://www.mediafax.ro

Cea mai puternică lovitură dată presei rămîne referndumul din aprilie 2017, care a adus după sine modificarea Constituţiei. Acest fapt a făcut din Turicia un stat prezidenţial.

„Referendumul din 16 aprilie va fi cel mai bun răspuns dat inamicilor Turciei“, a afirmat preşedintele turc, care le-a cerut conaţionalilor să voteze în favoarea extinderii puterilor sale. „Vom lucra mai mult în ceea ce priveşte măsurile împotriva Olandei. Aceste erori nu vor fi soluţionate cu scuze, avem mai multe de făcut“, a adăugat el.

Dincolo de linia politică austeră pe care a abordat-o Erdogan, ecoul acțiunilor sale pun în genunchi singurul aliat al populației: presa. Fără o presă liberă, oamenii vor fi îndoctrinați și vor „gusta” doar meniul servit de liderul turc.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s