Televiziunea românească nu vede mai departe de lungul nasului

Jurnalismul din România se pare că suferă de miopie. Nu avem restricții asemenea celor impuse de Coreea de Nord sau Rusia. Cu toate acestea, jurnalele de știri nu prezintă decît foarte pe scurt subiecte ce vizează evenimente internaționale. Dincolo de invocarea proximității geografice, ce presupune acordarea unui spațiu mai mare știrilor naționale, cauza acestei lacune este situația financiară destul de precară, ce nu oferă posibilitatea trimiterii reporterilor pe teren sau documentarea mai aprofundată a subiectelor. În consecință, puținele știri externe sunt cel mai des preluate din presa străină.

Sursă foto: observator.tv
Sursă foto: observator.tv

Știrile externe sunt prezentate succint, superficial, la sfîrșitul jurnalului și nu conțin informații cu adevărat importante pentru societate, ci mai mult bîrfe, zvonuri sau subiecte din categoria fapt divers. Acestea durează în medie 2-3 minute, nefiind, așadar, tratate amplu, în detalii.

Sursă foto: observator.tv
Sursă foto: observator.tv
Sursă foto: observator.tv
Sursă foto: observator.tv

Evitarea difuzării pe post a subiectelor externe la posturile naționale de televiziune nu poate avea  efecte benefice asupra populației sau dezvoltării țării. Absența unui orizont mai larg şi a unei viziuni clare nu permite înțelegerea faptului că schimbările pe plan internațional pot și condiționează schimbări în interiorul țării.

Oamenii care se informează în mod preponderent de la televizor nu își pot forma un tablou clar, de ansamblu asupra lumii. Nefiind suficient de bine informați despre ceea ce se întîmplă dincolo de granițele României, aceștia nu pot percepe realitatea așa cum este ea  și riscă să trăiască într-o bulă de aer. Mai cu seamă că evenimentele recente, ce vizează atentate teroriste, alegeri ale șefilor de stat, declarații diplomatice la nivel de politică externă,  au o greutate mare și trebuie analizate.

Niște modele de urmat în presa internațională la acest capitol sunt BBC sau CNN, posturi ce difuzează cu regularitate știri de pe întregul mapamond.

Sursă foto: bbc.com
Sursă foto: bbc.com
Sursă foto: cnn.com
Sursă foto: cnn.com

Dintre portalurile de știri românești, cele care tratează cel mai bine acest gen de subiecte aparțin agențiilor de presă Hotnews, Agerpres, Mediafax.

În condițiile în care trăim într-o societate ce luptă pentru valori europene și sprijină înflăcărat libertatea presei, lipsa știrilor externe în jurnalele naționale demonstrează o percepere imatură, neserioasă a viziunilor pe care spunem că le împărtășim. E și asta un fel de manipulare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s