Ucraina vs. Rusia

Intervenţia armatei ruse în Urcaina a început în anul 2014, ca o urmare a Revoluţiei ucrainene pro-europene care a fost soldată cu o lovitură de stat. Această lovitură de stat a fost realizată când trupele speciale ruseşti au preluat controlul asupra celei mai mari părţi a peninsulei Crimeea din Ucraina. Aceasta este situată pe coata de nord a Mării Nerge, dar au pus stăpânire şi pe clădiri civile, aeroporturi şi baze militare. În aceeași zi, legiuitorul rus a aprobat prezența militarilor ruși în Crimeea și estul Ucraine.

ukraine-gas-russia-map-facebook-605x

Oficialii ruşi susţineau că prin prezenţa forţelor militare ruse în Crimeea nu ar încălca niciun acord existent între ei. Ucraineni nu au avut nicio acţiune militară, însă la data de 26 februarie 2014, persoane înarmate vorbitoare de limba rusă în uniforme militare fără însemne, despre care s-a declarat a fi soldați ruși, au stabilit un punct de control între Sevastopol și Simferopol. Iar cu o zi mai tîrziu aceștia au ocupat clădirea Parlamentului din Crimeea și a Consiliului de Miniștri și au înlocuit steagul ucrainean cu steagul rusesc.

article-2604496-1d20bd4400000578-682_964x674

Pentru a contracara intenţiile de orientare pro-UE şi pro-NATO a Ucrainei, tactica pe care a adoptat-o Federaţia Rusă este cea a războiului hibrid. Cîmpul de luptă al acestui război a fost reprezentat în principal de era informațională a mass-mediei. Plus atacurile armate ale separatiștilor pro-ruși. Războiul a luat amploare pe plan informaţional, deoarece s-a promovat dezinformarea şi propaganda pe mai multe sectoare: Tv, internet, radio, presa scrisă etc.

Forțele militare care luptau cu armata ucraineană nu au avut comandament unic, deși, se pare că, prezența unor pseudo-instituții create în jurul autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk, trebuiau să organizeze comunicarea între liderii grupărilor armate. Cel puțin trei grupări importante ale rebelilor au participat în lupte, printre care ne amintim de: forțele „republicii populare Donețk și Lugansk”, „Oastea Novorossiei”, „garda națională a cazacilor”, precum și alte detașamente paramilitare. Totuși, e o clasificare reducționistă, pentru că, în cadrul acestor grupuri armate mari, existau numeroși comandanți și grupări mai mici, printre care cele mai importante au fost: gruparea lui Strelkov, gruparea lui Bezler, batalionul Orient etc. Deci, în linii mari, e greu să afirmăm că forțele militare ilegale din estul Ucrainei aveau suficientă organizare și coordonare pentru a duce operațiuni militare coerente.

Conflictul din Ucraina poate fi numit un conflict interstatal între Ucraina şi Rusia, chiar dacă caracterul hibrid lasă multe semne de întrebare.

Surse: http://www.wikipedia.org

http://www.youtube.com

http://www.fumn.eu

http://www.antena3.ro

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s