Alegerile din Franța, o gură de oxigen pentru Europa?

Victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale care au avut loc la 7 mai 2017 în Franța pare, dacă avem în vedere profilul celor doi candidați intrați în turul secund, un lucru firesc și în linia tendinței actuale a alegătorilor din întreaga Europă este aceea de a dori altceva decît politicieni clasici și un reviriment al naționalismului.

Emmanuel Macron, este reprezentant al unei Asociații pentru reînnoirea vieții politice înființată în 6 aprilie 2016, En Marche!, avînd ca ideologie social-liberalismul și bazîndu-se pe rețelele de socializare ca modalitate de cîștigare a prozeliților cărora nici măcar nu le impune o cotizație.

Marine Le Pen este președinta Frontului Național, partid naționalist înființat în 1972, apreciat de mai mulți analiști politici ca fiind de extrema dreaptă.

Cît de reală este schimbarea modului de a înțelege politica a populației reiese foarte clar din graficul care reprezintă circumscripțiile electorale cîștigate de candidații din primul tur al alegerilor din Franța în care se observă că François Fillon, reprezentant al Uniunii pentru o Mișcare Populară de orientare liberalist social și Jean-Luc Mélenchon, membru al Partidului Socialist au obținut procente nesemnificative.

 

1.JPG

Alegerile din Franța ar putea fi privite și sub alte aspcte, de la faptul că Emmanuel Macron, ales la 39 de ani,  este cel mai tînăr președinte al Franței, că este căsătorit cu fosta sa profesoară, mai în vârstă cu 25 de ani decât el, că a fost membru al Partidului Socialist și a fost adus în prim planul scenei politice franceze de Francois Hollande care l-a numit ministru al Economiei, în perioada 2014-2016.

Rămîne însă de cea mai mare importanță analiza celor două tendințe enunțate. Căci, după ce problematica naționalistă a făcut posbil brexitul, după amploarea pe care au luat-o naționalismul în Germania, Olanda, Ungaria, Austria și, evident, Franța, pentru Europa faptul de a nu ieși cîștigătoare Marine Le Pen ca reprezentantă a extremei drepte, reprezintă o binevenită gură de oxigen.

 

sursă foto: http://www.digi24.ro

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s