Conflictul din Ucraina – un subiect îngropat în presă

Înainte de a vorbi de conflictul din Ucraina, ar trebui să cunoaștem fundamentul istoric care a dus la declanșarea acestei ciocniri.

Înainte de a vorbi de conflictul din Ucraina, ar trebui să cunoaștem fundamental istoric care a dus la declanșarea acestei ciocniri. Peninsula Crimeea a aparținut Rusiei din anul 1783, cînd imperiul țarist o anexează în urma înfrîngerii forțelor otomane, pînă pînă în 1954, cînd guvernul sovietic decide transferarea Crimeii de sub autoritatea Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse către RSS Ucraineană. Transferul a fost anunțat în presa sovietică la sfîrșitul lunii februarie 1954, la opt zile după ce Prezidiul Sovietului Suprem al URSS aprobase o rezoluție în acest sens. Apoi, pe 19 februarie este publicat textul rezoluției și cîteva extrase anodine din procedurile Prezidiului. La momentul respectiv nu au mai fost făcute publice alte informații cu privire la transfer, iar pînă la prăbușirea URSS problema a rămas nediscutată.

Întorcîndu-ne în zilele noastre, conflictul dintre Ucraina și Rusia a început în februarie 2016, cînd, la Sevastopol și Simferopol (două orașe importante ale Republicii Autonome Crimeea) s-au instalat treptat soldați îmbrăcați în uniforme militare, înarmați, și care vorbeau limba rusă. Treptat, aceste persoane, apărute din senin, au ocupat Aeroportul Internațional din Simferopol și Aeroportul Internațional din Sevastopol, clădirile civile și bazele militare.

Aceste evenimente au fost comentate în presă în timpul perioadei în care s-au desfășurat. Presa românească a tratat acest subiect prin articole și documentare, majoritatea făcute în anul 2014. Găsim pe pagina Mediafax știri care vorbesc despre Ucraina, despre recuperarea Crimeei, despre calificarea jucătoarei de tenis, Karolina Pliskova, în turneul de la Roland Garros, însă nimic despre miezul problemei, starea de conflict din Ucriana.

ucraina 1

Același lucru există și pe pagina de web a agenției de presă Agerpres. În urma unei căutări, observăm că subiectele externe care vizează Ucraina sînt din domeniul sportiv. Există însă și texte care abordează într-un mod secundar, amintind doar această chestiune.

Statele membre G7, pregătite să adopte sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei în legătură cu Ucraina

Statele Unite exclud relaxarea sancțiunilor impuse Rusiei

ucraina 2

ucraina 3

Site-ul de știri Digi 24 a publicat în luna martie a acestui an o știre care avea în vedere un raport asupra numărului de morți întocmit de Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului:

http://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/ucraina-aproape-10-000-de-morti-in-trei-ani-de-razboi-689055

Cu toate acestea, semne ale existenței războiului dintre Ucraina și Rusia se mai întrezăresc în presa străină. Publicații precum The Guardian vorbesc încă despre acest subiect și l-au denumit Forgotten War:

ucraina 4

Modul „accidental” în care au pătruns soldații ruși în Ucraina, și care a dus la izbucnirea unui război, a dispărut la fel de accidental din atenția mass-media. Există prea puține informații și se discută insuficient despre acest conflict, în care, pînă la urmă, se pierd vieți la fel ca în războiul din Siria.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s