Despre războiul “hibrid” din Ucraina, numai.. tăcere

Împînzirea armatei ruse în Ucraina a început la 24 februarie 2014, ca urmare a Revoluției ucrainene pro-europene încheiate cu o lovitură de stat, cînd trupe speciale rusești fără însemne au luat cu asalt cea mai mare parte a peninsulei Crimeea din Ucraina, situată pe coasta de nord a Mării Negre, inclusiv clădiri civile, aeroporturi și baze militare.

uc  2.jpg

sursă foto: http://www.rfi.ro

În aceeași zi, legiuitorul rus a aprobat prezența militarilor ruși în Crimeea și estul Ucrainei. Totodată oficialii ruși au ţinut să sublinize că prezența forțelor militare ruse în Crimeea nu încalcă niciun acord existent între Rusia și Ucraina. Răspunsul ucrainean a fost unul uşor de digerat pînă acum, fără nicio acțiune militară din partea guvernului Ucrainei, care a fost instalat la Kiev cu mai puțin de o săptămînă înainte de ocupație. Totodată, parlamentul ucrainean cerut ca semnatarii Memorandumului de la Budapesta să își reafirme angajamentul față de principiile garantate prin acest tratat. Potrivit acordului bilateral între Ucraina și Rusia cu privire la şederea unor structuri militare ruse până în 2047, Rusia poate avea circa 25 de mii de militari, peste 500 de nave în portul de la Sevastopol, 100 de guri de tun cu calibru 100 mm și 22 de avioane de luptă.Toate informațiile privind mișcările de trupe trebuie trimise Kiev-ului de către partea rusă, iar militarii ruși trebuie să rămână în anumite zone prestabilite.

ucraina-rusia-crimeea.-foto-timpulmd

sursă foto: http://www.rfi.ro

Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, trupele din Crimeea nu au făcut decît să protejeze activele militare rusești conform tratatelor bilaterale ruso-ucrainene, în timp ce “grupuri de autoapărare” și nu armata rusă au preluat controlul asupra infrastructurii și instalațiilor militare din Crimeea. Într-un interviu din 17 aprilie 2014, Putin a spus tocmai opusul vorbelor sale anterioare, recunoscînd că în Crimeea au acționat soldați ruși fără însemne.

În timp ce Federația Rusă se dezice de faptul că ar avea trupe armate în zona de conflict din sud-estul Ucrainei, pe 21 ianuarie 2015, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a declarat că peste 9.000 de militari ruși se află pe teritoriul Ucrainei.

vv.PNG

sursă foto: http://www.romanialibera.ro

Deși este vorba despre un conflict armat, presa internațională și națională par că ocolesc actualizarea informațiilor în ceea ce privește situația din Ucraina. Cele mai recente informații în presa naţională sunt din anul 2016, iar în presa internaţională s-a scris ultima dată pe data de 04.01.2017 despre acest conflict, însă mascat, informaţiile sunt foarte puţin detaliate.

ucraina 1

ucraina 2.PNG

sursă foto: http://www.evz.ro

pagina de rusa.PNG

”Războiul din Ucraina nu mai este pe prima pagină a ziarelor. Cu un an și jumătate în urmă, când președintele Vladimir Putin a luat Crimeea și apoi a instigat la o rebeliune pro-rusă în regiunea Donbas, Ucraina era știrea zilei. Putin era acuzat constant, iar Rusia era lovită de sancțiuni economice dure. Relațiile Est-Vest s-au răcit mult și diplomații se întrebau dacă nu cumva sunt martorii începutului unui nou război mondial”, scrie pentru Washington Post Marvin Kalb, senior adviser la Puitzer Center, autorul volumului recent apărut ”Imperial Gamble: Putin, Ukraine and the New Cold War”.

of.PNG

Potrivit cotidianul.ro, Marvin Kalb mai adaugă: „Acum Ucraina, văzută ca o criză europeană, și-a pierdut caracterul urgent. Un motiv ține de alte știri fierbinți, de la criza economică globală, la valurile de imigranți arabi și africani disperați care vin în Europă și până la nebunia campaniei prezidențiale americane. Însă mai este un motiv important – se pare că Putin a cîștigat războiul său în Ucraina, în timp ce criticii săi occidentali privesc de pe margine bolborosind câte ceva cu furie neputincioasă.

Cu un an în urmă Putin se afla în fața celei mai importante decizii a președinției sale: dacă să încheie un acord cu președintele ucrainian Petro Poroșenko sau să-și trimită trupele și tancurile la război. Spre surprinderea multor observatori, milițiile și armata ucrainene au părut că sunt la o bătălie distanță de câștigarea războiului cu rebelii lui Putin. Avînd în față perspectiva înfrîngerii, Putin a plusat și a ordonat forțelor sale să treacă granița și să respingă ofensiva ucraineană. A dorit în mod clar să le dovedească președintelui Poroșenko și susținătorilor săi occidentali că Rusia va cîștiga un război cu Ucraina.”

sv-Putin-Porosenko

sursă foto: http://www.novosti.rs

nn.jpg

sursă foto: http://www.thetelegraph.co.uk

CNN a pus la dispoziţie o înşiruire a evenimentelor ce ţin de războiul din estul Ucrainei, realizînd și o retrospectivă a acestora. Și BBC a prezentat în acelaşi format, o rubrică cu expunerea celor mai importante situaţii din Ucraina, pornind încă de la declararea independenței în Ucraina. Printre alte publicații, și Newsweek deţine articole despre situația din Ucraina. Reuters a publicat în luna februarie o galerie foto cu imagini care  subliniază prompt că războiul este departe de a fi încheiat.

Putin pare să accepte o Ucraină independentă atît timp cît este ”prietenoasă” cu interesele naționale ale Rusiei și, ca orice despot, se bazează doar pe definiția data de el acestei prietenii. La un moment dat a afirmat că ar dori o conferință precum cea de la Yalta, unde el și alți lideri internaționali să retraseze granițele Europei de după 1991. Acum Putin are în faţă o Ucraină care se zbate în palma sa și, pe de altă parte, îi vede pe adversarii săi occidentali ca fiind slabi, corupți și, în acest caz, gata să ajungă la o înțelegere după placul lui.

Leave a comment