Justiţie, nu corupţie.

În ianuarie 2017, la două săptămâni după integrarea guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, au început în România proteste de stradă față de intențiile guvernului de graţiere şi de modificare a Codului Penal. În prima zi, în 18 ianuarie, au manifestat în jur de 5.000 de oameni.

Protestele au luat amploare în toată România şi în diaspora chiar din următoarele zile. Toate acestea s-au întâmplat după ce  Ministrul de Justiţie, Florin Iordache, a anunţat că în jurul orei 24:00 din noaptea de 31 ianuarie, publicarea de către guvern în Monitorul Oficial a ordonanțelor privind grațierea unor fapte și modificarea Codului Penal prin dezincriminarea abuzului în serviviu. Cei mai mulţi oameni care au ieşit la protest au fost în data de 5 februarie, când au fost 500.000 de manifestanţ în toata ţara.

61860676

Această ordonanţă presupununea să îi permită în special liderului PSD, Liviu Dragnea să scape de principalul capăt de acuzare vizându-l într-un proces care s-a deschis marţi pentru două angajări fictive în perioada 2006-2013. Liviu Dragnea era înştiinţat cu condamnări la doi de ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală.

“Nu pot să comentez ce efecte vor avea OUG adoptate în această seară întrucât nu le-am citit. (…) În această seară, în jurul orei 19,00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală pentru a ne exprima punctul de vedere până dimineață, la ora 9,00. În adresa Ministerului Justiției către CSM și care ne-a fost trimisă odată cu proiectul se prevedea că acesta este trimis cu rugămintea de a fi avizat. Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conține observațiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul inițial. Mai mult decât atât, nu înțelegem de ce este așa de mare urgență pentru a sta noaptea și a da un punct de vedere pe legi atât de importante cum sunt Codul penal și Codul de procedură penală. (…) Pot să spun că acest proiect nou este mai rău decât proiectul inițial din perspectiva luptei anticorupție, practic lipsește de relevanță lupta împotriva corupției în România dacă acest proiect de lege va fi adoptat”, a afirmat șefa DNA.

Protestele din tară au ajuns să se facă auzite și în presa internațională, astfel că publicații precum The Washington PostThe GuardianAl JazeeraCNNBBCThe New York Times au relatat, chiar și pe prima pagină, evenimentele petrecute în România.

nn

Capthhure

Protestele au acaparat toată presa din România cât şi cea din afară. Toată mass media a vorbit despre acest subiect, primele pagini erau despre proteste, iar prin aceste lucruri s-a ajuns şi la o anumită manipulare. Fapt dovedit de camerele de filmat de la anumite televiziuni care transmiteau de la faţa locului, chiar si ziarele transmiteau în direct pe paginile de facebook, iar numărul persoanelor care urmăreau era foarte mare.

După câteva zile de protest, ordonanţa a fost retrasă. Sorin Grindeanu a subliniat că a ascultat opiniile tuturor – ale colegilor de partid, de alianţă sau din opoziţie, dar şi ale protestatarilor, si că a decis că nu vrea dezbinarea Romaâniei. Nu în ultimul rând, premierul a menţionat că speră ca ordonanţa să fie trimisă în cel mai scurt timp, sub formă de proiect de lege, în Parlament, pentru că este nevoie de punerea în concordanţă cu deciziile CCR, “excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat”.

După căderea comunismului, acesta este cel mai mare protest din România.
             http://www.theguardian.com
             http://www.wikipedia.org
             http://www.digi24.ro
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s