Lovitură de stat sau figură de stil?

1

La aproape un an după ce toate televiziunile de știri și agențiile de presă din întreaga lume au transmis cu uimire evenimentele din capitala Turciei, răspunsul la întrebarea firească dacă acolo a fost sau nu ceea ce se dorea a fi reverberat în media nu a fost încă clarificat.

Filmul evenimentului îl găsim atît pe site-urile autohtone, prezentat live, pe ore și minute, cît și pe Wikipedia unde este prezentată o sinteză ulterioară[1], dar mersul fiind același ne limităm la citarea bibliografică.

Rămîne perfect corectă și merită un like analiza punctuală făcută în Cotidianul.ro la 16 iulie 2016 de Ioan Spânu, ce subliniază numeroasele elemente nefirești în desfășurarea evenimentelor între care comportamentul ciudat al militarilor implicați în puci, metodele curioase de comunicare către populție utilizate de președintele Recep Tayyip Erdogan sau manifestările stradale pro-președinte și implicit pro-putere care au bulversat orice fel de prercepere a ceea ce poate însemna o lovitură de stat. „O lovitură de stat vine întotdeauna pe un suport popular.(…) În Turcia, deşi Erdogan era extrem de nepopular, populaţia a ieşit în stradă să-l apere!

Orice analiză de ansamblu a celor întîmplate în Turcia scoate în evidență numeroase suspiciuni cu privire la realitatea informațiilor ajunse în mass-media și care, în fapt, nu provin decît dintr-o singură sursă: președenția.

Că ar fi existat, atît în zona militară cît și în justiție, persoane sau chiar grupuri care nu vedeau cu ochi buni consolidarea din ce în ce mai dificil de controlat a puterii președintelui Erdogan este sigur și firesc. Dar de aici și pînă la implicarea subversivă coordonată a acestora care a dus, chiar a doua zi, la arestarea a 2.745 de judecători și procurori și 2.839 de militari sugerează mai degrabă existența unor liste prealabile, dacă nu chiar a unui scenariu al echipei președințiale. Aș înclina, avînd în vedere ce s-a întîmplat ulterior momentului, și amintesc aici acuzațiile de implicare în lovitura de stat aduse de Erdogan Statelor Unite ale Americii și clericului musulman Fethullah Gulen instalat în Pennsylvania, ca intenția, reușită de altfel prin referendumul din 16 aprilie 2017, de a reforma constituția prin instituirea unui sistem prezidențial cu puteri ample în locul modelului parlamentar, să cred mai degrabă că puciul a fost doar o intenție dejucată preventive și cu mult talent regizoral.

sursă foto: http://www.secundatv.ro

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Tentativa_de_lovitur%C4%83_de_stat_din_Turcia_din_2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s