Turcia, țara în care adevărul e încătușat

Turcia este un stat creat pe fostele rămăşiţe ale Marelui Imperiu Otoman. Este o țară cu oameni mândri care ţin foarte mult la propriile tradiții şi obiceiuri

Actualul președinte al tării,  Recep Tayyip Erdogan pare că este salvatorul tradițiilor şi obiceiurilor în Turcia. Ales acum 3 ani (28 august 2014) ca președinte al Turciei de către toţi cei cu drept de vot.  Cum e firesc, președintele are atât simpatizanți cât şi persoane ținut prima pagina a mai multor trusturi media.

Imagini pentru Recep Tayyip Erdogan

Sursa foto: rador.ro

La 15 iulie 2016 a avut loc o tentativa de lovitura de stat. Aceasta a fost organizată de Consiliul Păcii, un grup de militari din cadrul forțelor armate ale Turciei.

Atunci Parlamentul şi Palatul Prezidențial au fost bombardate la comanda generalului Akın Öztürk. De asemena, Trt 1, televiziunea națională a fost ocupată de militari care au declarat ca din acel moment Turcia e condusă de Consiliul Păcii şi peste 50 de militari au blocat Podul Bosfor și Podul Fatih Sultan Mehmet.

Imagini pentru blocarea podului bosfor 2016 consiliul păcii

Sursa foto: point.md

Președintele l-a acuzat pe Fethullah Gulen pentru organizarea acestei lovituri de stat. Erdogan a chemat populația în stradă pentru a-l susține. Ulterior, s-au dat lupte de strada crâncene între cetățeni şi arată , soldate cu morți şi răniți.

Imagini pentru lovitura de stat turcia

Sursa foto: radioromaniaactualitati.ro

Lovitura de stat a eșuat şi toate persoanele care au contribuit la realizarea acesteia au fost arestate şi închise.

Imagini pentru turkey and and the new constitution

Sursa foto: acreurope.eu

Erdogan își exercita puterea de mai bine de 14 ani în Turcia având de-a lungul timpului mai multe funcții publice. Dintre acestea, ce mai important a fost cea de prim-ministru al Turciei în perioada 2003-2014. Pentru că puterea pe care acest om o deține în Turcia a fost necesară legitimarea acesteia.

Imagini pentru turkey and and the new constitution

Sursa foto: aljazeera.com

Astfel, anul acesta, cetățeni turci au participat la un referendum în urmă căruia au decis ca președintele sa primească puteri sporite. În termeni juridici, 25 de milioane de oameni au spus da pentru transformarea Turciei din republică parlamentară într-o republică prezidențială. Dar, de asemenea, alte 24 de milioane de oameni s-au declarat împotriva acestor modificări.

Imagini pentru turkey and and the new constitution

Sursa foto: trtworld.com

Modificările pe care Constituția le va suferi sunt următoarele:

Abolirea funcţiei de premier. Preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.

Numărul membrilor Parlamentului creşte de la 550 la 600, iar vârsta minimă este coborâtă la 18 ani.

Preşedintele poate fi demis de Parlament. În prezent, el poate fi pus sub acuzare de Legislativ pentru trădare.

Tribunalele militare vor fi abolite.

Preşedintele va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Președintele poate face parte dintr-un partid politic și poate fi conducătorul acestuia. De asemenea, poate lua decizii care pot influența Parlamentul;

Alegerile prezidențiale și parlamentare vor avea loc n același timp, o dată la 5 ani. În acest mod, Erdogan va fi la putere până în anul 2029, deoarece în 2019 vor avea loc alegerile.

O problemă care a survenit în urma acestor decizii este cenzurarea presei și limitarea dreptului de exprimare liberă cu toate că președintele declarase că: „Nicăieri altundeva în lume presa nu este la fel de liberă ca în Turcia. Sunt absolut sigur de ceea ce afirm”.

Imagini pentru turkey and journalism

Sursa foto: cpj.org

Cu toate acestea, Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, declară că  : „Potrivit mai multor rapoarte, jurnaliștii sunt intimidați – nu doar în regimurile autoritare – ci și în țări considerate democratice. Chiar în vecinătatea noastră, Turcia a devenit „cea mai mare închisoare pentru jurnalişti din lume. Potrivit Centrului pentru Libertate din Stockholm, aproape 200 de jurnaliști au fost arestați și 150 instituții media au fost închise în urma loviturii de stat de anul trecut. Mulți jurnaliști sunt în închisoare și oprimați în China, Rusia, Belarus şi țări din America Latină, Africa sau Asia”.

Imagini pentru turkey and journalism

Sursa foto: huffingtonpost.com

Părerile sunt împărțite. O parte din cetățenii Turciei consideră că acest referendum a fost potrivit pentru țara lor, iar ceilalți susțin contrariul.

Imagini pentru turcia si erdogan

Sursa foto: aktual24.ro

Sursa foto cover: nbcnews.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s