Ucraina astăzi: un război uitat de presă

Sursă foto: укроп.org
Sursă foto: укроп.org

Conflictul declanșat în aprilie 2014 între două „țări-surori”, Ucraina și Rusia, a provocat mii de morți și o răcire considerabilă a relațiilor dintre Federația Rusă și Occident.

Incapacitatea Ucrainei de a se opune anexării Peninsulei Crimeea de către ruși, revolta proeuropeană din Maidan, războiul din Donbas – au fost subiecte abordate pe larg în mass-media în momentul izbucnirii conflictului armat. Odată cu trecerea timpului însă, conflictul a devenit unul înghețat, iar presa pare să fi îngropat acest subiect. Sunt furnizate în schimb, aproape zilnic, informații despre războiul din Siria. Acest lucru, dată fiind implicarea Statelor Unite ale Americii în acest conflict, diminuează atitudinea negativă faţă de politica externă a Rusiei.

Observăm că unele portaluri amintesc din cînd în cînd despre continuarea luptelor în estul Ucrainei, însă nu există un flux permanent de informații. Se scrie despre acest subiect cu ocazia unei vizite oficiale a unui demnitar sau atunci cînd se fac declarații ce vizează conflictul. Relatările de la fața locului însă lipsesc. Faptul că mai au loc confruntări în Donbas este confirmat de știri precum: „Acțiunile Rusiei în Ucraina sunt «un obstacol» în calea unor relații mai bune (Rex Tillerson)” sau „RĂZBOIUL din Ucraina a mai făcut 6 victime: LUPTE SÂNGEROASE în estul țării”.

Sursă foto: evz.ro
Sursă foto: evz.ro
Sursă foto: timpul.md
Sursă foto: timpul.md

Subiectul a fost abandonat și cu ajutorul mașinăriei propagandistice a Federației Ruse, care nu își dorește mediatizarea acțiunilor din estul Ucrainei în contextul în care anexarea Crimeei  face parte din războiul hibrid pe care îl duce cu Occidentul.

Potrivit  generalului american Philip Breedlove, fost comandant militar al NATO, „…Moscova a transformat Marea Neagră într-o zonă A2/AD (anti-access/area denial), prin care poate controla şi nega acţiuni în regiune, atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război”.

Mai mult decît atît, presa rusă își pune în mișcare toate instrumentele de manipulare, difuzînd știri false precum că Ucraina ar solicita energie electrică din Crimeea sau că ucrainenii au acceptat anexarea Crimeei la Rusia. Pe 27 martie curent, agenția de știri RIA Novosti din Federaţia Rusă a publicat un articol intitulat: „În Crimeea se vorbeşte despre solicitările ucrainenilor de a le furniza energie electrică”.

Sursă foto: ria.ru
Sursă foto: ria.ru

Informațiile s-au dovedit a fi neadevărate, așa cum Ministerul Energiei și Industriei Cărbunelui (MEIC) din Ucraina a transmis drept răspuns că „Ucraina are suficientă energie în sistemul său energetic…”. MEIC a mai precizat: „Hotărârea Cabinetului de Miniştri al Ucrainei nr. 1035 din 16 decembrie 2015 prevede că Ucraina nu are relaţii comerciale cu teritoriul aflat temporar sub ocupaţie, inclusiv cu teritoriul Republicii Autonome Crimeea. Din ianuarie 2016, Ucraina nu mai furnizează energie electrică în Crimeea. Totodată, Ucraina are suficientă energie în sistemul său energetic şi nu are nevoie de cea importată din Crimeea. În schimb, Ucraina exportă energie electrică în ţările europene, inclusiv în Polonia. Totodată, amintim că din luna aprilie 2017, Ucraina a început să exporte energie electrică şi în Republica Moldova”.

Ziarul Timpul din Republica Moldova menționează că portalul ucrainean  www.stopfake.org, scoate în lumină instituțiile media care au preluat știrea falsă de la RIA Novosti. Printre acestea se numără: REN TV, Zvezda, Russia Today, Vzglyad, Argumenty i Fakty, Pravda.ru, Vestnik Kavkaza. Agenția de presă are o secțiune aparte, ce vizează noutățile din Crimeea.

Dacă o bună parte a presei din Rusia utilizează propaganda și manipularea în procesul de informare cu privire la starea actuală din Ucraina, instituțiile media din Occident dau semne că nu au renunțat să scrie despre asta. Cu toate acestea, informațiile rămîn a fi insuficiente.

În aprilie a.c., Agence France-Presse a publicat un comentariu în care specifica: „Ucraina intră în al patrulea an al unui conflict sângeros, cu rebelii proruși în estul teritoriului său, conflict care – în pofida acordurilor de pace și a armistițiilor succesive – s-a transformat în unul înghețat, a cărui rezolvare nu se întrevede la orizont”.

CNN a furnizat pe parcursul timpului informații importante despre războiul din estul Ucrainei, realizînd și o retrospectivă a evenimentelor. Și BBC a propus o trecere în revistă a faptelor, pornind încă de la declararea independenței în Ucraina, pentru a prezenta mai bine contextul. Printre alte publicații, și Newsweek a scris în aprilie curent despre situația din Ucraina. Reuters a publicat în luna februarie o galerie foto cu imagini ce indică în mod evident că războiul nu este încheiat.

Totuşi, prea puţine sunt informaţiile în presa internaţională despre situaţia din Ucraina. În timp ce în fiecare zi apar știri despre alte conflicte armate din lume, cel din estul Ucrainei pare să nu mai fie în atenția instituţiilor media.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s